Ο περιορισμός της κινητικότητας που – παρά το καθεστώς σκληρού lockdown στην Αττική – εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης. Το δεδομένο είναι ότι, όπως προανήγγειλε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο Μαξίμου κινούνται με στόχο την επανεκκίνηση της αγοράς στις 16 Μαρτίου, μιας και τα περιθώρια της οικονομίας είναι πλέον ασφυκτικά, κάτι που επί της ουσίας καθιστά την εν λόγω κατεύθυνση μονόδρομο.

Συνεπώς, αυτό που εξετάζεται είναι η όσο το δυνατόν αυστηρότερη επιτήρηση του υφιστάμενου πλαισίου των μετακινήσεων τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά και κάποιες περαιτέρω παρεμβάσεις στα μέτρα που ήδη ισχύουν, τα οποία ήδη κινούνται στα ανώτατα όρια αυστηρότητας. Κατά πληροφορίες, προτεραιότητα για τις προσεχείς δύο εβδομάδες αποτελεί η αύξηση της αστυνόμευσης των μέτρων, ώστε να μειωθούν οι περιπτώσεις «κατάχρησης» του καθεστώτος των μετακινήσεων. Επιπλέον, εξετάζονται και περιορισμοί στη λειτουργία του κωδικού 6 – το λεγόμενο 13033 – ώστε να μειωθεί η κινητικότητα.  Όσον αφορά τα σενάρια περί απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που έχει τεθεί και στο παρελθόν στο τραπέζι, χωρίς, ωστόσο, να έχει υιοθετηθεί.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου – εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά – από την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, είναι γνωστό ότι ήδη συζητούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να μην προκληθεί έκρηξη της κινητικότητας, που θα μπορούσε οδηγήσει σε πισωγύρισμα. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως ήδη έχει διαμηνυθεί, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ειδικού SMS για ψώνια – 13032 – στο οποίο θα υπάρχουν περιορισμοί στο χρονικό όριο αλλά και στην συχνότητα της χρήσης του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.