Εξώφυλλά περιοδικών που έγραψαν ιστορία. Είναι κάποιες στιγμές που ένα εξώφυλλο περιοδικού σε «σημαδεύει», σε ωθεί να το κοιτάς ξανά και ξανά, σου μένει και το συζητάς για εβδομάδες και μήνες.

Ειδικά όταν σε συγκλονίζει, όπως συνέβη με το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο των New York Times, που δεν είχε τίποτε άλλο εκτός από χίλια ονόματα ανθρώπων που πέθαναν από τον κορωνοϊό και λίγες λέξεις για το ποιοι ήταν.

Ήταν άλλο ένα εξαιρετικό δείγμα της αισθητικής του και ενός περιοδικού που τόλμησε να κάνει εξώφυλλα που έγραψαν ιστορία, όπως αυτό μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μια μέρα που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της Αμερικής και έγινε η θλιβερή αφορμή για ορισμένα εκπληκτικά εξώφυλλα όπως αυτά του New York και του People.

covers__3_

ROLLING STONE

Το εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone με τον John Lennon και την Yoko Ono χαρακτηρίστηκε ως το κορυφαίο εξώφυλλο περιοδικού που είχε παρουσιαστεί από το 1965. Η εικόνα είχε φωτογραφηθεί από τη διάσημη προσωπογράφο Annie Leibovitz λίγες ώρες πριν ο Lennon πυροβοληθεί στις 8 Δεκεμβρίου 1980. Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε τελικά στο εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone για το αφιέρωμα που είχαν στον John Lennon, στις 22 Ιανουαρίου 1985.

VANITY FAIR

Το προκλητικό εξώφυλλο του Vanity Fair με τη γυμνή φωτογραφία της εγκύου Demi Moore (επίσης τραβηγμένη από την Annie Leibovitz), ανέβασε τη δημοτικότητα της ηθοποιού ακόμη περισσότερο, μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας Ghost. Το εξώφυλλο βοήθησε την Moore να θεμελιωθεί ως μια από τους αστέρες του Hollywood.

Αυτό το εξώφυλλο του θρυλικού συγγραφέα John Sack, βοήθησε να αλλάξει η δημόσια αντίληψη για τον πόλεμο του Βιετνάμ και αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της δημοσιογραφίας. Στις αρχές του 1966, όταν η Αμερική είχε στείλει λίγο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στο Βιετνάμ, ο Sack έγινε πολεμικός ανταποκριτής για το Esquire. Το μαύρο εξώφυλλο με τη λευκή επιγραφή *Ω, Θεέ μου. Σκοτώσαμε ένα μικρό κορίτσι*, έγινε το εξώφυλλο που αντικατόπτριζε την ιστορία.

NATIONAL GEOGRAPHIC

Ο φωτογράφος Steve McCurry απαθανάτισε τα πεινασμένα μάτια μιας 12χρονης πρόσφυγα σε ένα στρατόπεδο στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν. Τα σοβιετικά ελικόπτερα κατέστρεψαν το χωριό της και την οικογένεια της, αναγκάζοντας την να κάνει ένα ταξίδι δυο εβδομάδων ταξίδι στα βουνά του Αφγανιστάν. Η φωτογραφία έγινε εικονίδιο του National Geographic, μετά τη δημοσίευση της στο εξώφυλλου του Ιουνίου του 1985. Από τότε, αυτή η πρώτη, ανέγγιχτη εικόνα, έχει χρησιμοποιηθεί από κουβέρτες μέχρι τατουάζ, καθιστώντας την μια από τις εικόνες που έχουν αναπαραχθεί περισσότερο στον κόσμο.

LIFE

Η ειδική αυτή έκδοση του LIFE με τίτλο Στην Σελήνη και Πίσω περιέχει το χρονικό της πρώτης προσγείωσης στο φεγγάρι, το θάρρος των αστροναυτών του Apollo 11 και των χιλιάδων ανθρώπων που υποστήριξαν την αποστολή τους. Στο εξώφυλλο είναι μια φωτογραφία του Buzz Aldrin, τραβηγμένη από τον συνάδελφο αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ. Μαζί με έγχρωμες φωτογραφίες αυτού του ιστορικού βήματος, υπάρχουν βιογραφικά σκίτσα του Neal Armstrong, του Edwin Aldrin και του Michael Collins. Υπάρχει επίσης μια ιστορία για την επανδρωμένη εξερεύνηση του διαστήματος, από την πρώτη τροχιά γύρω από την Γη μέχρι την απογείωση του Apollo 11.

Το εξώφυλλο του περιοδικού φιλοξενούσε έργο του Brian Stauffer που απεικόνιζε τον George Bush ως τον Alfred E. Neuman. Το περιοδικό συνέκρινε τον Bush με τον Alfred E. Neuman, τη φανταστική μασκότ του περιοδικού Mad, με τον τίτλο “Εγώ; Για ποιο λόγο να ανησυχώ;” Οι προεδρικές εκλογές έγιναν στις 7 Νοεμβρίου 2000 και όταν αυτό το τεύχος εκδόθηκε, δεν ήταν ακόμα σαφές ποιος θα ήταν ο νικητής. Το θέμα συζητά τι θα γινόταν στην χώρα και τον κόσμο, αν ο George Bush εκλεγόταν πρόεδρος.

TIME

Το εξώφυλλο της 14ης Σεπτεμβρίου 2001, της ειδικής έκδοσης του περιοδικού TIME απεικονίζει μια φωτογραφία της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, τραβηγμένη από τον φωτογράφο Lyle Owerko. Το τεύχος περιελάμβανε μαρτυρίες από επιζήσαντες, περισσότερες φωτογραφίες από τους Δίδυμους Πύργους μετά την επίθεση και ένα χαιρετισμό σε όσους έχασαν την ζωή τους σε αυτή την τραγωδία.

PEOPLE

Το εξώφυλλο απεικονίζει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της πριγκίπισσας Νταϊάνα και το τεύχος είναι αφιερωμένο στην ζωή της, μετά τον θάνατο της τον Αύγουστο του 1997 σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Η Νταϊάνα είχε εμφανιστεί σε εξώφυλλο του περιοδικού People 52 φορές και ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα του περιοδικού. Το 1981, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο αναμφισβήτητα έγινε μια από τις πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο. Επαινέθηκε για την συμμετοχή της σε εκστρατείες για το AIDS και κατά των ναρκών ξηράς. Ο θάνατος της Νταϊάνα προκάλεσε θλίψη σε πάρα πολύ κόσμο και η κηδεία της στο Westminster Abbey είχε 3 εκατομμύρια κόσμο και μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.