Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας καταγράφει τον ήχο από την έκρηξη της βόμβας απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου.

Πρόκειται για βίντεο από περίπτερο το οποίο βρίσκεται αρκετά μέτρα μακριά από το σημείο όπου εξερράγη η βόμβα, στη 01:29 του Σαββάτου. Παρόλα αυτά, ακόμα και από απόσταση, ακούγεται ο εκκωφαντικός ήχος της έκρηξης.

Η βόμβα που εξερράγη είχε τοποθετηθεί μέσα σε τσάντα, την οποία οι δράστες κρέμασαν σε κάγκελο μπροστά από υποκατάστημα τράπεζας που είναι κλειστό λόγω ανακαίνισης. Η τράπεζα βρίσκεται απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου.

Από την έκρηξη της βόμβας προκλήθηκαν υλικές ζημιές, καθώς έσπασαν τζάμια στο υπουργείο Εργασίας, όπως και σε άλλα κτήρια στην περιοχή.

Έκρηξη βόμβας: Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών

Αστυνομικοί εκτιμούν ότι το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκε η βόμβα επελέγη από τους δράστες έτσι ώστε το ωστικό κύμα από την έκρηξη να κατευθυνθεί προς το υπουργείο Εργασίας.

Την ευθύνη για την έκρηξη της βόμβας ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», με το προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έκανε άγνωστος στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ σημείωσαν ότι ακόμη είναι νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τη νέα οργάνωση. Ωστόσο, ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στη δράση της με παλαιότερες, ήδη γνωστές, οργανώσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την έκρηξη της βόμβας:

«Σήμερα (03-02-2024) και ώρα 00:48 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφώνημα σχετικά με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

Ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας εκτροπή της κυκλοφορίας.

Ο μηχανισμός εξερράγη την 01:29 ώρα προκαλώντας υλικές ζημιές. Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β)».

Από την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για την έκρηξη της βόμβας

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέλαβε τις έρευνες για την έκρηξη βόμβας στην οδό Σταδίου.

Μετά την έκρηξη, η οδός Σταδίου έμεινε για ώρες κλειστή, καθώς πυροτεχνουργοί έκαναν έρευνα για στοιχεία. Τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Παράλληλα, η αντιτρομοκρατική συγκεντρώνει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στο σημείο όπου εξερράγη η βόμβα.

Πριν από την έκρηξη, άγνωστος τηλεφώνησε δύο φορές στην Εφημερίδα των Συντακτών. Αρχικά, προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στο υπουργείο Εργασίας. Λίγα λεπτά αργότερα κάλεσε ξανά στην εφημερίδα και ανέφερε ότι η βόμβα είναι μπροστά από υποκατάστημα τράπεζας, στην οδό Σταδίου και πως αυτή θα εκραγεί σε 40 λεπτά.

Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το σημείο και εκεί έσπευσαν πυροτεχνουργοί. Τελικά η βόμβα εξερράγη στη 01:29.

Παύλος Μαρινάκης: «Πολύ σοβαρό, ανήκει στο βαρύ έγκλημα»

«Ανήκει στο βαρύ έγκλημα», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει την έκρηξη της βόμβας. Αυτή ήταν η πρώτη τοποθέτηση κυβερνητικού στελέχους, μετά την έκρηξη.

«Η υπόθεση είναι στα χέρια της αρμόδιας αντιτρομοκρατικής και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της αστυνομίας. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο, ούτε να διατυπώσουμε κάποια κρίση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η συγκεκριμένη έκρηξη», δήλωσε αρχικά ο Παύλος Μαρινάκης σε εκπομπή του OPEN.

«Προφανώς είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, κάτι που ανήκει στο βαρύ έγκλημα», συνέχισε αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας απέναντι από το υπουργείο Εργασίας. «Από τη στιγμή που υπάρχει ανάληψη ευθύνης και προειδοποίηση προφανώς τα γεγονότα είναι εύκολο να συνδεθούν. Δεν είμαι ο αρμόδιος να διατυπώνει κρίσεις», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

«Όλα τα χτυπήματα, ειδικά όταν έχουν ανάληψη ευθύνης, έχουν τη σημασία τους, τη σοβαρότητά τους. Μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλίμονο αν δεν μας ανησυχούσε», δήλωσε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ας αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Αν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, θα αξιολογηθούν όπως πάντα», συμπλήρωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Έκρηξη βόμβας στη Σταδίου: Την ευθύνη ανέλαβε η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»

Διαβάστε ακόμη: