Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την έκρηξη που σημειώθηκε χθες σε απόσταση 150-200 μέτρων από την ελληνική οχηματοπομπή, στην Οδησσό, μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση.

«Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες.

Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη. Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκρηξη στην Οδησσό: Το χρονικό της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, και ενημερώθηκε για την λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας.

Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.

Έκρηξη στην Οδησσό: «Παραλίγο να φτάσουμε σε σημείο ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ»

«Παραλίγο να γίνει μεγάλος ”σεισμός” και να φτάσουμε σε σημείο ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ διότι μια αφορμή χρειάζεται προκειμένου να εμπλακεί το ΝΑΤΟ ανοιχτά στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας», τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.

«Η απόπειρα κατά πρωθυπουργού ευρωπαϊκής και ΝΑΤΟϊκής χώρας, αν αυτό μπορούσε να στοιχειοθετηθεί ή αν είχε συνέπειες άσχημες, φάνηκε ότι ήταν στοχευμένη αλλού η επίθεση σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση. Δεν παύει να ήταν τη στιγμή κατά την οποία πρωθυπουργός όχι μόνο της Ελλάδας αλλά πρωθυπουργός μιας χωράς ΝΑΤΟϊκής, ευρωπαϊκής έκανε επίσκεψη εκεί».

Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Η εξέλιξη είναι υπαρξιακής σημασίας για την ΕΕ στο μέτωπο της Ουκρανίας και ως φαίνεται η Ελλάδα έχει έναν ενεργό ρόλο και μια αποστολή, ίσως και ευρωπαϊκή, διότι κατόπιν ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στη σύνοδο του ΕΛΚ και εκεί έπρεπε να δοκιμαστεί και η συνοχή της ΕΕ δια του ΕΛΚ».

Διαβάστε ακόμη: