«Έκρηξη» κρουσμάτων κοντά στις 20.000 αναμένεται σήμερα, με την αύξηση κυρίως στην Αττική, να είναι ραγδαία και τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας να έρχονται – όπως όλα δείχνουν – πριν την Πρωτοχρονιά.

Πρόκειται για αριθμό – ρεκόρ, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία στην Αττική αποτελεί πλέον το 70% των κρυσμάτων.

Νωρίτερα, σαν «βόμβα« έσκασε η αποκάλυψη του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι τα κρούσματα της covid -19 θα ξεπεράσουν σήμερα τις 15.000, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες να εφαρμοστούν πριν τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 15.000 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ. Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα έχουν γίνει 550.000 τεστ και χθες όταν και διαπιστώθηκαν 9.284 είχαν γίνει περίπου 150.000 τεστ.

Επικρατεί η Όμικρον

«Επικρατεί η Όμικρον, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Σήμερα, ήδη, στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000, που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Η ανησυχία στους επιστήμονες και την κυβέρνηση είναι μεγάλη, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον κερδίζει έδαφος, με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να έχει σημάνει συναγερμό για την εξέλιξη της πανδηνίας τις επόμενες εβδομάδες.

Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμώνων, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πριν την Πρωτοχρονιά τα νέα μέτρα;

Ο υπουργός Υγείας άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νωρίτερα τα νέα μέτρα – τα οποία αφορούν κυρίως την εστίαση – και τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τον σημερινό και τον αυριανό αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε το «απευχόμαστε», αλλά εξήγησε ότι είναι ρευστή η κατάσταση.

«Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ, είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά, εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο στοχεύσεις: «Εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα, και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς».

Επίσης, επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες και κάλεσε τους νέους να προσέχουν ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στην Αττική υπάρχει αύξηση 200% με 300% στα κρούσματα, νούμερα που όπως, δεν έδινε η μετάλλαξη Δέλτα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Όμικρον είναι κυριάρχη» υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο η Omicron θα αποτελεί το μοναδικό στέλεχος που «θα μας απασχολεί». Έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως το Σύστημα Υγείας προς το παρόν δεν έχει δεχθεί περισσότερη πίεση.

Νέα μέτρα: Λουκέτο τα μεσάνυχτα σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης