Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα ως Προέδρου της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια με συντριπτική πλειοψηφία σαφώς και είναι αναγνώριση, μεταξύ άλλων, για την καθοριστική συμβολή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη που έλαβε από την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δούλεψε αποτελεσματικά ώστε ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να συνταχθεί με τη Σοσιαλιστική και Αριστερή Ομάδα, καθώς και με τους Φιλελεύθερους του Μακρόν.

Υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε στηρίξει με θέρμη την προσπάθεια Τσίπρα – Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε οι δυο πρώην πρωθυπουργοί διατηρούν άριστες διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς τους ενώνουν οι κοινές ανησυχίες για το μέλλον της Αριστεράς και του σοσιαλισμού μέσα στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον όπου κερδίζουν έδαφος οι δυνάμεις της συντήρησης και της Ακροδεξιάς.

Η εκλογή Τσίπρα ως Προέδρου της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της περιοχής των Βαλκανίων τόσο στον επενδυτικό τομέα (ενέργεια , εξορύξεις, υδάτινοι πόροι), όσο και στην αποτροπή της ανάφλεξης χρόνιων εστιών πέριξ του Κοσσυφοπεδίου.

Η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό την Προεδρία Τσίπρα με το αγκάθι της Αλβανίας μετά τη χτεσινή καταδικαστική απόφαση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Αναμένεται με ενδιαφέρον ο χειρισμός του επίμαχου θέματος και οι δημόσιες κινήσεις Τσίπρα.

Διαβάστε ακόμη: