Καθαρή νίκη πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον β’ γύρο για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και με την ενσωμάτωση περίπου στο 100%. O Ερντογάν διατήρησε τη διαφορά των 4,5 μονάδων που είχε από τον πρώτο γύρο, αποσπώντας το 52,12% έναντι 47,88% του Κιλιτσντάρογλου.
Οι οπαδοί του Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν με σημαίες και τραγούδια, ένα κλίμα που επικρατούσε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο ίδιος ο Ερντογάν στην πρώτη εμφάνιση του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε στους οπαδούς του με ένα τραγούδι.
«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών και ανάμεσα σε δυο θρησκευτικές γιορτές γιορτάσαμε μια ημέρα δημοκρατίας για το μέλλον του λαού και των παιδιών μας. Θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία ανήκει σε εμάς. Μοναδικός νικητής είναι η Τουρκία. Και στις 14/5 και στις 28/5 νικητής ήταν ο λαός μας» ανέφερε ο Ερντογάν και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία.
Εκλογές στην Τουρκία: Κατήφεια στο στρατόπεδο Κιλιτσντάρογλου
Την ίδια στιγμή κατήφεια και περιδίνηση επικρατεί στο στρατόπεδο Κιλιτσντάρογλου, με τον ίδιο να λέει, στις πρώτες του δηλώσεις:
«Δεν μπορούσα να μας επιτρέψω να μας οδηγήσουν στη διχόνοια. Δεν μπορούσα να το αντέξω αυτό, όταν τα ψυγεία των πολιτών ήταν άδεια. Πάντα βοηθούσα για να έχετε ευμάρεια και ευημερία».
Δύο διαφορετικές πλευρές της ίδιας Τουρκίας, η ισλαμική και η κοσμική, όσων θέλουν συνέχεια και εκείνων που θέλουν αλλαγή, ψήφισαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην εκατονταετή ιστορία της χώρας. Εκπρόσωποί τους ο επί 21 έτη ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κεμαλιστής αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Εκατοντάδες υποστηρικτές υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο που στοχεύει να επεκτείνει την κυριαρχία του για τρίτη δεκαετία, με τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
Το χαρούμενο σκηνικό διατάραξε ένας καβγάς που είχε ξεσπάσει καθώς περνούσε ο Ερντογάν, που δεν έκρυψε την ενόχλησή του. Αργότερα κάλεσε τον κόσμο να διατηρήσει το υψηλό ποσοστό προσέλευσης του πρώτου γύρου.
Έχοντας την Εμινέ στο πλευρό του, ο Ερντογάν μοίρασε και πάλι χρήματα στον κόσμο όπως συνηθίζεται στις γιορτές ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τους τάφους των γονιών του. Το προηγούμενο βράδυ, ως πιστός μουσουλμάνος προσευχήθηκε στο τζαμί Εγιούπ Σουλτάν στην Κωνσταντινούπολη όπου και εκεί εκατοντάδες του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή.
Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε στην Άγκυρα και τον εκλεκτό της Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Πλέον όμως έχει μία τελευταία ευκαιρία να καταφέρει την νίκη κατά του αντιπάλου του. Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δεν ήταν με το μέρος του. Οι αρνητικές επιδόσεις του πρώτου γύρου τον ανάγκασαν να αλλάξει πολιτική και να επιστρατεύσει και πάλι την αγάπη για τον πατέρα του Τουρκικού έθνους Κεμάλ Αττατούρκ.
Και οι δύο πολιτικοί επεδίωξαν την στήριξη των εθνικιστών. Ο Ερντογάν, ο σημαντικότερος ηγέτης μετά τον Ατατούρκ τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ένα πιο φανατισμένο θρησκευτικό κράτος, αναιρώντας πολλές απαγορεύσεις των κεμαλιστών, ενώ ο επονομαζόμενος ως Γκάντι της Τουρκίας Κιλιτσντάρογλου είχε υποσχεθεί μεταξύ άλλων, πιο φιλελεύθερη διακυβέρνηση, να ανακτήσει τις καταπατημένες ελευθερίες και να αντιστρέψει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν την στιγμή που η λίρα καταρρέει.
Εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλη η συμμετοχή στις κάλπες
Δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες καθώς οι εκλογές στην Τουρκία τραβούν την ανηφόρα με σημαίες, με σημαίες, και με εντάσεις.
Η πόλωση είναι πρωτοφανής και δεδομένη, καθώς, βάσει του πρώτου γύρου, για την ανάδειξη στην προεδρία της χώρας, ο Ταγίπ Ερντογάν αποζητούσε μισή ποσοστιαία μονάδα και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ένα θαύμα.
Και η αλήθεια είναι πως κάποιοι ψηφοφόροι τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους στηρίξουν.
Υπήρξε ψηφοφόρος, ο οποίος μόλις προσφάτως είχε βγει από την εντατική, αλλά πήγε με ασθενοφόρο στο εκλογικό κέντρο και ψήφισε από το φορείο.
Το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλοι που έδωσαν κλινήρεις ψήφους, ενώ ακόμα και η απουσία φορείου δεν μπόρεσε να σταματήσει μία αποφασισμένη ψηφοφόρο.
Την ίδια ώρα, οι ψηφοφόροι και των δύο αντιπάλων συμφωνούσαν πως η ψήφος τους θα καθόριζε την υγεία της δημοκρατίας στη χώρα τους.
«Είκοσι χρόνια έχουμε σταθερότητα στην Τουρκία. Νομίζω πως ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει τη διαφορά στο πως εκπροσωπεί την Τουρκία στον κόσμο. Δεν θέλω να τελειώσει αυτή η σταθερότητα» λέει κάποιος ενώ ένας άλλος αναφέρει: «Σήμερα αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε ως δημοκρατικό καθεστώς, ή αν θα γίνουμε δικτατορία. Όλοι θεωρούν τις εκλογές ως δημοψήφισμα, υπέρ ή κατά του Ερντογάν. Οι νέοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν επανεκλεγεί».
Με την συνείδηση αυτής της βαρύτητας της ψήφου τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμα και μέσα από τα ερείπια των σεισμών του Φεβρουαρίου, ψήφισαν στον πρώτο επαναληπτικό γύρο προεδρικών εκλογών στην τουρκική ιστορία.
Συγχρόνως, υπήρξαν και αυτοί που ζήτησαν οι ίδιοι ψήφο εμπιστοσύνης, όπως ο συγκεκριμένος κύριος, ο οποίος ζήτησε σε γάμο την αγαπημένη του με ένα ειδικά σχεδιασμένο ψηφοδέλτιο, ενώ άλλοι μετέτρεψαν τα εκλογικά κέντρα σε γαμήλιες δεξιώσεις, ακόμη και αν ορισμένα είχαν μέχρι και αρουραίους.
Διαβάστε ακόμη: