Για δεύτερη φορά σε 14 ημέρες οι Τούρκοι πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, σε μια από τις κρισιμότερες ψηφοφορίες των τελευταίων χρόνων, για την ανάδειξη του ανθρώπου που θα κρατήσει στα χέρια του τα ηνία της γειτονικής χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Από τις 8:00 το πρωί οι ψηφοφόροι περνούν το κατώφλι των εκλογικών κέντρων για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ονόματα: Ταγίπ Ερντογάν ή Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 17:00 το απόγευμα και θα ξεκινήσει άμεσα η καταμέτρηση των ψήφων, με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων να αναμένεται σε – σχετικά – σύντομο χρονικό διάστημα από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

ekloges_turkey

Για την εκλογή του 13ου προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος θα έχει πενταετή θητεία, περίπου 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε 191.884 κάλπες. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου στις 14 Μαΐου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη χώρα ήταν 60.721.745.

Οι τουρκικές εκλογές σε αριθμούς

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) Αχμέτ Γενέρ ανακοίνωσε επίσης ότι 47.523 νέοι ψηφοφόροι που έκλεισαν τα 18 τους έτη θα συμμετάσχουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Έτσι, ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα μπορούν να ψηφίσουν στη χώρα θα φτάσει τους 60.769.268.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Τούρκων ομογενών ως την Τρίτη όταν έκλεισαν για αυτούς οι κάλπες – 1,9 εκατ. έναντι 1,69 εκατ. στον πρώτο γύρο. Οι έρευνες έδειξαν ότι ψήφισαν υπερεθνικιστές.

Ο πρώτος γύρος εκλογών

Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο γύρο, ο Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 49,52% (27.133.849 ψήφοι), ενώ ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου συγκέντρωσε 44,88% (24.595.178 ψήφοι). Ο τρίτος υποψήφιος, Σινάν Ογάν, που θα στηρίξει τον Ερντογάν, έλαβε το 5,17%. Υπέρ του Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα ταχθεί ο Ουμίτ Οζντάγ, άλλος ένας από τους ελάσσονες υποψήφιους. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Τουρκία, έδιναν στον Ερντογάν προβάδισμα από 5 ως 8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αντιπάλου του.

Ένα από τα σύνολα που θα φανεί πάντως πώς θα εκδηλώσουν τις προθέσεις τους είναι οι Τούρκοι του εξωτερικού αλλά και οι όσοι ενδεχομένως απείχαν από τον πρώτο γύρο. Η συμμετοχή μεταξύ των ομογενών ήταν υψηλότερη ως την Τρίτη όταν έκλεισαν για αυτούς οι κάλπες – 1,9 εκατ. έναντι 1,69 εκατ. στον πρώτο γύρο. Οι έρευνες έδειξαν ότι ψήφισαν υπερεθνικιστές.

Τα βήματα Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου πριν τις εκλογές

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου επικεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στους αναποφάσιστους, ρίχνοντας το βάρος σε νέες μεγάλες συγκεντρώσεις -αν και όχι τόσο εντυπωσιακές από αυτές του πρώτου γύρου.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που φαίνεται ότι δεν περίμενε να χάσει στον πρώτο γύρο, επέλεξε τη σκληρή ρητορική ενόψει του δεύτερου γύρου, με υποσχέσεις, μεταξύ άλλων, να εκδιώξει τους σύρους πρόσφυγες και να μην μετατραπεί η χώρα σε «αποθήκη μεταναστών». Με μια δόση από λαϊκισμό: τηλεοπτικούς αγώνες από τη δημόσια τηλεόραση.

Τουρκία: Η Προεδρία θα κριθεί στον δεύτερο γύρο - Ερντογάν 49,3%, Κιλιτσντάρογλου 45,0%

Οι αντεγκλήσεις της τελευταίας στιγμής δεν έλειψαν: Την Παρασκευή ο Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε ότι τον εμπόδισαν να στείλει το επιτελείο του SMS σε δημοσιογράφους για να ενημερώσει για τηλεοπτική του συνέντευξη. «Προσπαθούν με κάθε μέσο να παραμείνουν στην εξουσία», είπε καλώντας «όλους τους εργαζόμενους να ψηφίσουν για τα δικαιώματά τους» την Κυριακή.

Ο Ερντογάν επιστράτευσε καταγγελίες για «τρομοκράτες που συνεργάζονται με το HDP» (το κόμμα των Κούρδων) και «με τους ΛΟΑΤΚΙ».

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα υπάρχει ο παράγων κοινοβούλιο, που είναι σαφώς στα χέρια του Ερντογάν, το κόμμα του οποίου έχει 321 έδρες έναντι 213 της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας που στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου.

Διαβάστε περισσότερα