Το κλίμα στο Adenauer Haus του Βερολίνου, την έδρα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, ήταν χθες αναμενόμενα χαρούμενο, αλλά όχι άκρως πανηγυρικό. Το CDU μαζί με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές του CSU είχαν καταφέρει το comeback στην εξουσία μετά από τέσσερα χρόνια, όμως αφενός το ποσοστό του κόμματος δεν ήταν θεαματικό, αφετέρου οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Γερμανία δεν ενδείκνυνται για πανηγυρισμούς.

Ο Φρίντριχ Μερτς κατά τα φαινόμενα θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος, αυτό όμως δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το κόμμα του δεν κατάφερε να πάρει το ποσοστό άνω του 30% που ήθελε για να είναι απόλυτος κυρίαρχος και να μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις του.

Από την άλλη, βεβαίως, με δεδομένη την κατάρρευση των Σοσιαλδημοκρατών και τον εξοβελισμό των Φιλελευθέρων από τη Βουλή, οι Χριστιανοδημοκράτες είναι η κυρίαρχη «αστική» δύναμη. Το κόμμα κατάφερε να κρατήσει τα «κάστρα» του στα Δυτικά, στον Νότο και στον Βορρά, αν και δεν κατάφερε να ορθώσει ανάστημα απέναντι στη σαρωτική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στα ανατολικά κρατίδια.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης τα ποσοστά των κομμάτων και η κατανομή των εδρών διαμορφώνονται ως εξής:

  • Χριστιανική Ένωση(CDU/CSU): 28,6% και 208 έδρες,
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 20,8% και 152 έδρες,
  • Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 16,4% και 120 έδρες,
  • Πράσινοι: 11,6 % και 85 έδρες,
  • Αριστερά (Die Linke): 8,8% και 64 έδρες,
  • Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,97% .

Νικητές και χαμένοι

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Γερμανία αποτυπώνει ουσιαστικές τομές στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Κατ’ αρχάς, είναι μια ευθεία ήττα των κομμάτων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού: το SPD του Όλαφ Σολτς κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικό του αποτέλεσμα, οι Πράσινοι έχασαν σχεδόν τρεις μονάδες και οι Φιλελεύθεροι βγήκαν ξανά εκτός Βουλής, όπως και το 2013, όταν και πάλι ήταν ο μικρός εταίρος στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Παράλληλα, ο νέος «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία που κατέγραψε ένα εντυπωσιακό ποσοστό λίγο πάνω από το 20%, όπως ακριβώς προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα του είναι σαφώς μια πολιτική νίκη των ιθυνόντων του που κατάφεραν να το «αποδραματοποιήσουν» στη συνείδηση πολλών πολιτών, από την άλλη δεν πέτυχε το ποσοστό του 25% που θα ήθελαν κάποια στελέχη του-ίσως και ο Ίλον Μασκ.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η επίδοση της γερμανικής Αριστεράς που πήρε σχεδόν 9%, κέρδισε (συνολικά) το κρατίδιο του Βερολίνου και πρώτευσε στις ηλικίες 18-24, ακολουθούμενο από το AfD. Οι πιο ηλικιωμένοι ψηφοφόροι ήταν αυτοί που έδωσαν σημαντικά ποσοστά στους Χριστιανοδημοκράτες. Σημειωτέον, εξαϋλώνονται οι Φιλελεύθεροι του Λίντνερ, ο οποίος προκάλεσε και την πτώση της κυβέρνησης, ενώ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την απόσυρση του από την ενεργό πολιτική.

Ο συνασπισμός

Σε μια περίοδο που η Ευρώπη κοιτάζει προς τη Γερμανία για ηγετικές πρωτοβουλίες, ο Μερτς φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Στον χθεσινό «γύρο των ελεφάντων», την παραδοσιακή συζήτηση που διοργανώνει το ZDF με τους αρχηγούς των κομμάτων μετά τα exit polls, ο Μερτς είπε με σαφήνεια ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ευρώπη, συνεπώς η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον εαυτό της.

Προφανής κυβερνητικός εταίρος για τον Μερτς βάσει αριθμητικής (σ.σ. για την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερμανική Βουλή απαιτούνται 316 έδρες) είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, χωρίς όμως τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος δεν θα μετάσχει στις όποιες συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο απερχόμενος καγκελάριος είναι σε τροχιά παραίτησης από την ηγεσία του κόμματος του, τα όργανα του οποίου συνεδριάζουν σήμερα στο Βερολίνο. Από την άλλη, οι Πράσινοι θα ήθελαν να μπουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, όμως, αν η παρουσία τους δεν είναι απαραίτητη, ο Μερτς θα προτιμήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης από δύο κόμματα, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο ευέλικτου σχήματος.

Το κόμμα-έκπληξη που τελικά δεν τα κατάφερε

Το βασικό κριτήριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ήταν ο αριθμός κομμάτων που θα έμπαινε στη Βουλή. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν σε εξέλιξη ένα θρίλερ για γερά νεύρα με το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, το BSW, τελικά να μην πιάνει το όριο του 5% για είσοδο στη Bundestag.

Σημειωτέον, όλο το βράδυ το BSW ισορροπούσε μεταξύ του 4,9% και του 5% που πέρασε για πρώτη φορά στις 2 τα ξημερώματα, χωρίς όμως να έχουν ενσωματωθεί εκλογικές περιφέρειες από τη δυτική Γερμανία, όπου δεν είχε τόσες δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μερτς ανακοίνωσε χθες ότι οι συζητήσεις για τη νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε ως το Πάσχα (φέτος Ορθόδοξοι και Καθολικοί συμπίπτουν) να έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία στην Bundestag. Η άσκηση βεβαίως και δεν είναι εύκολη, αλλά η αναγκαιότητα είναι δεδομένη.

Τι περιμένουν ΗΠΑ, Ευρώπη, Ουκρανία και Ρωσία από τον Μερτς

Ο Μερτς που δείχνει να έχει απόλυτα αντιληφθεί το διακύβευμα της περιόδου αλλά και το πόσο θα επηρεάσουν οι επιλογές του όχι μόνο την χώρα του αλλά και την Ευρώπη έχει ήδη υπογραμμίσει σε τρεις διαφορετικές τοποθετήσεις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πως μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τόσο η σύνθεση όσο και η ανάθεση των υπουργείων στα κατάλληλα πρόσωπα.

Η Ουκρανία που παραμένει σταθερά προτεραιότητα

Ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση των πρώτων προβλέψεων με σαφές προβάδισμα και παράσταση νίκης έκανε την διαδρομή που συνηθίζεται να κάνει κάθε Καγκελάριος που προέρχεται από τους κόλπους της παραδοσιακής δεξιάς στην Γερμανία.

Ο Μερτς κατέβηκε την κεντρική σκάλα στο Μέγαρο «Κόνραντ Αντενάουερ» και βρέθηκε στην αίθουσα στην οποία τον περίμενε το επιτελείο του. Πέρα των «παραδοσιακών» εικόνων με τα πολλά χειροκροτήματα και τα πλατεία χαμόγελα εάν παρατηρήσει κάποιος καλύτερα τις συγκεκριμένες εικόνες θα δει πως οι άνθρωποι που περίμεναν τον μεγάλο νικητή των εκλογών δεν παρακολουθούσαν αναλύσεις στα τοπικά δίκτυα αλλά την συνέντευξη τύπου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο επόμενος ισχυρός άνδρας της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης έχει δώσει σαφέστατο δείγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει στηρίζει το Κίεβο. Στην επόμενη ημέρα για την Γερμανία ο Μερτς θα σχηματίσει μία κυβέρνηση η οποία θα έχει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή προκειμένου να μπορέσει από την μία να εγκρίνει την ενισχυμένη αποστολή όπλων – κυρίως μεγάλου βεληνεκούς- προς το Κίεβο και από την άλλη να λάβει το «πράσινο φως» για μεγαλύτερη οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία.

Οι κινήσεις του Μερτς για την Ουκρανία δεν θα σταματήσουν μόνο εκεί καθώς όπως διαρρέει το περιβάλλον του θα επιχειρήσει άμεσα μετά την ολοκλήρωση του «παζλ» της κυβέρνησής του να βρεθεί στο Κίεβο και να υποδεχθεί και τον Ουκρανό πρόεδρο στο Βερολίνο στέλνοντας μήνυμα κυρίως προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πως η Γερμανία παραμένει χώρα Δημοκρατική, χώρα αξιών, χώρα που βάζει πάνω από το «κέρδος» την Ειρήνη και το δίκαιο.

Έντονη κινητικότητα και συναίνεση για άμεσες αλλαγές στην Ευρώπη

Ο Μερτς έχει μιλήσει και για τον ρόλο που θα διεκδικήσει ο ίδιος και η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας είναι από την αρχή απόλυτα θετικός στις δομικές αλλαγές, ειδικά στην κοινή άμυνα, που θα προωθηθεί άμεσα στους κόλπους της Ένωσης και επιθυμεί να είναι από τους πυλώνες της συγκεκριμένης αλλαγής.

Αίφνης η Ευρώπη βρίσκει μετά τις Γερμανικές εκλογές δύο από τους πυλώνες του οικοδομήματός της, Γαλλία και Γερμανία, στο ίδιο μήκος κύματος και μάλιστα να μιλούν, με μικρές διαφοροποιήσεις, και για αλλαγές άμεσα. Μερτς και Μακρόν δεδομένα θα συνομιλήσουν για τα πολλά ανοιχτά ζητήματα ειδικά μετά την ευρωπαϊκή επίσκεψη Βανς και Χέκσγκέθ και τις δηλώσεις που ήρθαν να χτυπήσουν συναγερμό στην δική μας ήπειρο.

Το γεγονός πως οι δηλώσεις και των δύο Αμερικανών αξιωματούχων έγιναν από γερμανικό έδαφος φαίνεται πως έχει αφυπνίσει για τα καλά τον Μερτς ο οποίος έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του το συγκεκριμένο θέμα. Μετά από αρκετά χρόνια η Ένωση βρίσκεται τόσο ψηλά στην ατζέντα των δύο ισχυρότερων χωρών της Ένωσης και αυτό εάν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει…

Τα μηνύματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού

Η εκλογή Μερτς παρά την τεράστια άνοδο στα ποσοστά του AfD αποτελεί δεδομένα και ένα μήνυμα που φτάνει μέχρι το οβάλ γραφείο. Ο άνθρωπος που μπαίνει στον συγκεκριμένο χώρο σχεδόν όσο και ο πρόεδρος Τραμπ, ο Έλον Μασκ, έκανε κανονικό προεκλογικό αγώνα για το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας ακόμη και με τις κάλπες ανοιχτές.

Κι αν δεν περιμένει κανένας από τον εκκεντρικό μεγιστάνα να τηρεί τους νόμους και την δεοντολογία μίας ξένης χώρας σίγουρα το μήνυμα του Τραμπ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δημιούργησε κάποια ερωτηματικά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να συγχαρεί τους Γερμανούς για τη νίκη ενός ακόμη συντηρητικού πολιτικού οικειοποιούμενος όπως συνηθίζει κάποια από τα εύσημα την ίδια στιγμή που δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για το ακροδεξιό κόμμα της Βάιντελ την οποία το «δεξί» του χέρι έχει προμοτάρει τους τελευταίους μήνες περισσότερο από τις ίδιες του τις επιχειρήσεις.

Ανάλυση μετά τις γερμανικές εκλογές: Τι περιμένουν ΗΠΑ, Ευρώπη, Ουκρανία και Ρωσία από τον Μερτς

Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ για τις γερμανικές εκλογές

Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις Τραμπ αναφορικά με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, δεν γνωρίζουμε εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει ποιος είναι ο Φρίντριχ Μέρτς, αλλά θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως ο Τραμπ γνωρίζει και την δυναμική και τις δυνατότητες της «ατμομηχανής» της Ευρώπης. Δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ο Τραμπ μετά τις συναντήσεις με Στάρμερ και Μακρόν εντός της τρέχουσας εβδομάδας να επιδιώξει να έχει και με το νέο Καγκελάριο της Γερμανίας.

 

Ο Μερτς με τον τρόπο που έχει ανακοινώσει πως θα κινηθεί στο ζήτημα της Ουκρανίας θεωρείται απίθανο να επαναπροσεγγίσει τη Ρωσία ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθούν οι συνομιλίες Κρεμλίνου – Ουάσιγκτον.

Το γεγονός πως η Γερμανία τα τρία τελευταία χρόνια έχει αποκοπεί είτε μέσω κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής κυρώσεων είτε μέσω της καταστροφής των αγωγών nord stream από την ρωσική ενέργεια της δίνει την δυνατότητα να βρει και να αξιοποιήσει διαφορετικά κανάλια και μέσα προκειμένου να αποκτήσει φθηνή αλλά και άφθονη ενέργεια.

Ο Μερτς μπορεί να μην θέλει σε καμία περίπτωση συνεργασία με του Πράσινους – συγκεκριμένα το βαυαρικό αδελφάκι της Ένωση CSU – λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών στην κραταιά γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αφήσει εκτός από το κόμμα και όλες τις πολιτικές του στην αντιπολίτευση.

Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας θα συνεργαστεί και με την Γαλλία στο ενεργειακό πεδίο και δεν είναι απίθανο να υπάρξει και σύμπραξη στην κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων στα γερμανικά εδάφη. Με τις παρούσες συνθήκες για τον Μερτς σε αντίθεση με την προηγούμενη Καγκελάριο από το κόμμα, Μέρκελ, η Μόσχα κείται μακράν…

 

 

Μερτς: «Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές εάν η Ένωση χρειάζεται δύο εταίρους

Ο Φρίντριχ Μερτς επέστρεψε, έπειτα από ώρες στη σκηνή που έχει στηθεί στα κεντρικά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο, εν μέσω επευφημιών και υπό τους ήχους δυνατής μουσικής. Έχει πλέον βγάλει την γραβάτα του. «Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές εάν η Ένωση χρειάζεται δύο εταίρους, ή μπορεί και με έναν. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική εντολή ανήκει σε μας», συνόψισε ο Μερτς, σχεδόν επτά ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

«Παραμένω στην αρχική μου θέση, ότι πρέπει να έχουμε νέα κυβέρνηση ως το Πάσχα», δήλωσε ο Μερτς στο πλαίσιο του «κύκλου του Βερολίνου», της παράδοσης που φέρνει τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλατό της δημόσιας τηλεόρασης μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση, ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες του εκλογικού αποτελέσματος, επέμεινε ο νικητής των εκλογών, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε την εκτίμηση ότι η νομοθετική του πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό του κόστισε τελικά ψήφους.

«Είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι η μετανάστευση στην Γερμανία πρέπει να μειωθεί δραστικά», απάντησε και, απευθυνόμενος στην αρχηγό της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ, επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με την ακροδεξιά. «Μπορείτε να απλώνετε όσο θέλετε το χέρι σας. Το κόμμα σας αντιπροσωπεύει τα αντίθετα από όσα πιστεύουμε εμείς», δήλωσε.

«Γρήγορες διαπραγματεύσεις» ζήτησε στην ίδια συζήτηση και ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, το κόμμα του οποίου δεν αποκλείεται να κληθεί να συμμετάσχει και στην επόμενη κυβέρνηση: «Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, διότι τα προβλήματα είναι επείγοντα. Η αμερικανική κυβέρνηση εγκαταλείπει τις ευρωπαϊκές αξίες και προδίδει την Ουκρανία. Επομένως η Ευρώπη πρέπει να βρει γρήγορα τη δική της δύναμη και αυτό απαιτεί γρήγορο σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης», επιχειρηματολόγησε.

Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα βρούμε ασφαλείς δρόμους» για τα εκκρεμή θέματα και υποσχέθηκε ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στον Φρίντριχ Μερτς. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

Η Αλίς Βάιντελ, εκ των κερδισμένων της βραδιάς, έκανε λόγο για «το πιο δυνατό αποτέλεσμα» που έχει πετύχει ποτέ η παράταξή της, που περιέγραψε με την έκφραση «λαϊκό κόμμα», αναφερόμενη στο εύρος στήριξης που απολαμβάνει πλέον στην γερμανική κοινωνία. Η κυρία Βάιντελ προέβλεψε ότι η επόμενη κυβέρνηση υπό τον Φρίντριχ Μερτς θα αποτύχει, ειδικά εάν σχηματίσει συνασπισμό με το SPD και τους Πράσινους. «Η AfD θα ξεπεράσει την Ένωση τα επόμενα τέσσερα χρόνια, εάν σχηματιστεί τέτοιος συνασπισμός», διαβεβαίωσε.

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Μερτς είναι πλέον ο σημαντικότερος άνθρωπος στην Ευρώπη»

Η νίκη της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), τα περιορισμένα ποσοστά του Φρίντριχ Μερτς αλλά κι η «μεγάλη επιστροφή» του, η επικείμενη πρόκληση του σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού κι ο θρίαμβος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) είναι οι κύριες διαστάσεις στις οποίες στέκονται σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ μετά τις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Ο Φρίντριχ Μερτς είναι πλέον ο σημαντικότερος άνθρωπος στην Ευρώπη», κρίνει το περιοδικό Der Spiegel. Ο νικητής των εκλογών στην Γερμανία «έχει τέσσερα χρόνια για να υπερασπιστεί την φιλελεύθερη δημοκρατία έναντι των εχθρών της. Και αν αποτύχει; Αν αποτύχει, αυτό ήταν. Η AfD θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή στις επόμενες εκλογές, ίσως πρώτο κόμμα», εκτιμά το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι «περίπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων επέλεξε ένα κόμμα εν μέρει ακροδεξιό, που δίνει στέγη στον φασίστα Μπγερν Χέκε και σκέφτεται να απελάσει Γερμανούς πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο». Το Der Spiegel κάνει λόγο για «κλήση αφύπνισης» αναφερόμενο στο εκλογικό αποτέλεσμα και καταλογίζει την ευθύνη για την άνοδο της AfD στην αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης: «Ναι, ξεπέρασαν μια ενεργειακή κρίση και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Όμως, με τους ατελείωτους καυγάδες τους, έδωσαν τροφή για σκέψη σε όλους εκείνους που ανέκαθεν πίστευαν ότι ο συμβιβασμός δεν οδηγεί πουθενά. Ενίσχυσαν τους αντιπάλους της φιλελεύθερης δημοκρατίας, δίνοντας σε πολλούς ψηφοφόρους την εντύπωση ότι η δημοκρατία είναι δυσλειτουργική, ειδικά σε δύσκολους καιρούς».

 

 

 

«Αδύναμη νίκη» του Φρίντριχ Μερτς βλέπει σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung που τονίζει ότι «το χειρότερο θα ήταν τώρα να δημιουργηθούν συνθήκες Αυστρίας», αναφερόμενη στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη γειτονική χώρα πέντε μήνες μετά τις εκλογές. «Ο υποψήφιος του CDU δεν κατάφερε να δημιουργήσει πραγματική διάθεση για αλλαγή στην χώρα. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης — και εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει άρθρο της εφημερίδας, τονίζοντας ότι «οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα όχι στον Όλαφ Σολτς, αλλά όχι πραγματικά ναι στον αμφισβητία του».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται σε «δύσκολη νέα αρχή», καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα για την Ένωση ήταν κατώτερο του αναμενόμενου. «Ο μελλοντικός καγκελάριος πρέπει να δώσει απαντήσεις σε τεράστιες προκλήσεις», επισημαίνει η εφημερίδα που χαρακτηρίζει «ιστορικές» τις χθεσινές εκλογές, «γιατί αφορούσαν υπαρξιακά ζητήματα, όπως τον πόλεμο και την ειρήνη στην Ευρώπη, τον ρόλο της Γερμανίας στον κόσμο, το πώς μπορεί η χώρα να ξαναγίνει δυναμική, δημιουργική και ευημερούσα ώστε να διατηρήσει την ευημερία της και στο μέλλον». Το γεγονός ότι «μόλις σχεδόν 30% των ψήφων πήγε στα CDU/CSU δεν είναι ιδανικό, αλλά αποτελεί σταθερή βάση για τις σκληρές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει ο μελλοντικός καγκελάριος. Και αυτές θα είναι πολλές», συνεχίζει το δημοσίευμα.

 

 

Την ενίσχυση των ποσοστών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) υπογραμμίζει σχόλιο του δικτύου n-tv χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το κόμμα της ακροδεξιάς: θυμίζει αφενός τις οικονομικές του προτάσεις κι αφετέρου στις θέσεις του για το μεταναστευτικό. «Δεν είναι όμως μόνο η οικονομία. Ο καθένας μπορεί να δει τι κάνουν οι δεξιοί λαϊκιστές όταν βρίσκονται στην εξουσία: μιλούν όπως μίλησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο για την ελευθερία του λόγου και μέσα στο κόμμα τους αμφισβητούν την διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει ανάλυση υπό τον τίτλο «Εκλογική νίκη με προειδοποιητική βολή» και επισημαίνει ότι «η Ένωση κέρδισε επειδή οι Γερμανοί θέλουν πολιτική αλλαγή — και αυτή θα πρέπει τώρα να υπάρξει, διαφορετικά η AfD θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή». Σύμφωνα με το σχόλιο της FAZ, η Χριστιανική Ένωση περίμενε και ήλπιζε να εξασφαλίσει ισχυρότερο αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν φόβοι όσον αφορά τη σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης.

 

 


Στον «μαραθώνιο του Φρίντριχ Μερτς προς την εξουσία», αναφέρεται η Tagesspiegel, που βλέπει «καθυστερημένο θρίαμβο» για τον αρχηγό του CDU. «Δεν είναι μια λαμπρή νίκη για τον ηγέτη του CDU, είναι ωστόσο η πιο θεαματική επιστροφή στην γερμανική πολιτική ιστορία. Η πραγματική δοκιμασία όμως είναι μπροστά, με τον σχηματισμό κυβέρνησης», κρίνει η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζοντας ότι ο κ. Μερτς έχει σκοπό τώρα «να πιάσει γρήγορα δουλειά, να σχηματίσει κυβέρνηση σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς και να γίνει —επιτέλους— καγκελάριος».

Διαβάστε ακόμη: