Οι δύο κυρίαρχοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, ΔΕΗ και Metlen, προχωρούν στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος αξιοποίησης αποβλήτων, στοχεύοντας στη δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από τα απόβλητα σε στρατηγικές τοποθεσίες. Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί να ενσωματωθούν στο δίκτυο ενεργειακής αξιοποίησης που έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και προέρχονται από προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο διαβούλευσης για τη μελέτη σκοπιμότητας.
Οι θέσεις προσδιορίζονται σε δύο βασικές περιοχές: στα παλαιά λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Metlen στη Βοιωτία, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Αλουμινίου της Ελλάδας. Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση έξι μονάδων – μία για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (στη Ροδόπη), μία για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (πρόταση της ΔΕΗ), μία σε περιοχή της Αρκαδίας, Ηλείας ή Αχαΐας για την κάλυψη του Πελοποννήσου ή Δυτικής Ελλάδας, μία στη Βοιωτία (πρόταση της Metlen), μία στην Περιφέρεια Αττικής και μία στο Ηράκλειο, πιθανώς στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας για την Κρήτη. Οι χωροθετήσεις καθορίζονται μέσω GIS και προσδιορίζουν το γεωγραφικό στίγμα, χωρίς να ορίζουν τα ακριβή σημεία εγκατάστασης.
Επιπρόσθετα, μεταξύ των δύο βασικών προτάσεων της ΔΕΗ και της Metlen, υπάρχουν ακόμη τέσσερα projects που ενδέχεται να υιοθετήσουν και άλλοι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες. Φημολογείται ότι εταιρείες όπως η Motor Oil – που έχει επενδύσει σημαντικά στην κυκλική οικονομία μέσω εξαγορών όπως της Ηλέκτωρ και της Thalis – καθώς και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Μεσόγειος (σε συζητήσεις για μονάδα αξιοποίησης αποβλήτων στην περιοχή της Ξάνθης) μπορεί να εισέλθουν στον ανταγωνισμό για την αξιοποίηση αποβλήτων.
Τεχνολογία Καύσης & Ρυθμιστικό Πλαίσιο
Η καύση θεωρείται από τους μελετητές ως η πλέον ωριμότερη τεχνολογία για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, χάρη στο υψηλό βαθμό απόδοσής της και στα χαμηλά περιβαλλοντικά της αποτυπώματα. Η διαδικασία αυτή, η οποία βασίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες (850°C έως 1.500°C) για την οξείδωση και καταστροφή των οργανικών στοιχείων, μειώνει το όγκο των αποβλήτων προς τελική διάθεση κάτω από το 10% – στοιχείο που είναι κρίσιμο για την εθνική στρατηγική μείωσης της ταφής.
Η μελέτη της Enviroplan σε συνεργασία με την ΕΠΤΑ για λογαριασμό του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία. Προβλέπονται εκτιμώμενες ποσότητες δευτερογενών καυσίμων περίπου 1,2-1,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με ένα μέρος (περίπου 414.000 τόνους) να αξιοποιείται για εφαρμογές υψηλής θερμογόνου δύναμης και το υπόλοιπο να προορίζεται για μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης στο ΥΠΕΝ, με στόχο τη διαμόρφωση των παραμέτρων που θα διέπουν τα έργα. Επειδή οι μονάδες απαιτούν υψηλό capex και δεν καλύπτονται πλήρως από κοινοτική χρηματοδότηση, τα έσοδα τους θα προέλθουν κυρίως από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας (στο επίπεδο των 155 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και το gate fee (περίπου 80 ευρώ ανά τόνο), ενώ μικρότερα έσοδα θα προέρχονται από τις πωλήσεις scrap μετάλλων. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, μέσα στο 2025 θα ληφθούν οι θεσμικές παρεμβάσεις, ενώ τα έργα θα δημοπρατηθούν το 2026, με τριετή περίοδο κατασκευής και δοκιμαστική λειτουργία, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030.
Διαβάστε ακόμη:
- Κίνηση «ματ» από τις τράπεζες για την «θωράκιση» της καθαρής κερδοφορίας
- Όταν οι αστροναύτες του ISS έχουν κέφια και βγάζουν τη γη φωτογραφίες από ψηλά
- Θα πάει με τα νερά του Μητσοτάκη ο Δένδιας – Δεν θα του χαλάσει χατίρι
- Ο νέος Διευθυντής του FBI άρχισε έρευνα για τα μαύρα κονδύλια της Usaid σε ΜΜΕ