Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο για τις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.
Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».
Η ακροδεξιά της Γαλλίας βρίσκεται στην πρώτη θέση μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στη γαλλική πολιτική και φέρνοντάς την στις πύλες της εξουσίας.
Εκλογές στη Γαλλία: Τι περιμένουμε στον β’ γύρο
Οι υποστηρικτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν πανηγύρισαν το αποτέλεσμα με την ίδια να δηλώνει ότι «το μπλοκ των Μακρονιστών του προέδρου έχει σχεδόν εξαλειφθεί».
Η ιστορική επικράτηση της ακροδεξιάς, με τη Μαρίν Λεπέν, θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, την 7η Ιουλίου. Εκεί, όπου ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Εμάνουελ Μακρόν, καλεί τους Γάλλους σε συστράτευση, με σκοπό «να μπλοκαριστεί η ακροδεξιά».
Υπό σχεδόν οποιοδήποτε πρίσμα και να το εξετάσει κανείς, αυτές οι εκλογές είναι ιστορικές για τη Γαλλία. Όχι μόνο επειδή η μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες δείχνει να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Αλλά και επειδή το ακροδεξιό μέτωπο Rassemblement National του οποίου ηγείται η Λεπέν διπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2022 (18,7%), δείχνοντας για πρώτη φορά ότι έχει την απόλυτη δυναμική να κατακτήσει την εξουσία.
Το κόμμα που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών θα έχει το δικαίωμα να διορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση – αν και ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί από πρόεδρος. Η Λεπέν, ως απόλυτη νικήτρια, ελπίζει ότι θα κερδίσει τον «μαγικό» αριθμό εδρών που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία μετά τη ναζιστική κατοχή.
Εάν αυτό συμβεί, θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος συγκατοίκησης μεταξύ ηγετών διαφορετικών κομμάτων – κάτι που συνέβη για τελευταία φορά από το 1997 έως το 2002, όταν ο συντηρητικός πρόεδρος Ζακ Σιράκ συμπορευόταν με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.
Εκλογές στη Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς και επεισόδια σε αρκετές πόλεις
Διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς ξέσπασαν στην Place de la République του Παρισιού το βράδυ της Κυριακής, όπου αριστεροί ψηφοφόροι συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν το Νέο Λαϊκό μέτωπο, το οποίο ήρθε δεύτερο πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.
Με το σύνθημα «Δεν θα περάσουν», που χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τη Γαλλία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να εκφράσει την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί μια θέση ενάντια σε έναν εχθρό, οι διαδηλωτές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν, στον απόηχο των σημερινών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών και της νίκης της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης.
🇫🇷Left-wing protesters gather at Place de la République in Paris to protest the far-right.#legislatives2024 pic.twitter.com/y3tViDDzlR
— NoComment (@nocomment) June 30, 2024
BREAKING:
Hundreds of thousands of people take to the streets across France to protest against Marin Le Pen’s National Rally party winning the first round of the parliamentary elections.
In this video from Paris, they are chanting “No pasarán”
— Visegrád 24 (@visegrad24) June 30, 2024
«Οι νέοι γ…ε το Εθνικό Μέτωπο» και «Είμαστε πιο καυτοί, πιο καυτοί από τους φασίστες» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές νωρίς το βράδυ.
Εκλογές στη Γαλλία: Η μεγαλύτερη συμμετοχή από το 1978
Στο 59,39% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ανέβηκε, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή των Γάλλων στο σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Το 2022 η αντίστοιχη συμμετοχή ήταν στο 39,42%, ενώ το 2017 ήταν στο 40,75.%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές από το 1978.