Οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό θα μπορούν να συμμετέχουν με τη ψήφο τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη δυνατότητα που προσφέρει ο εκλογικός νόμος 4648/2019, ο οποίος και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Η ρύθμιση αφορά σε εκλογείς που την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός της Ελλάδας, έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού να ψηφίσουν στον τόπο μόνιμης ή προσωρινής διαμονής τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα του εκλογέα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Α.

Ειδικότερα, ο εκλογικός κατάλογος κάθε εκλογικού τμήματος περιλαμβάνει τους εκλογείς κατ’ αλφαβητική σειρά. Για κάθε εκλογέα αναγράφονται κατά σειρά τα εξής στοιχεία: Α/Α (Αύξων Αριθμός), Ε.Ε.Α (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός), Φ (Φύλο), Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Όνομα Συζύγου, Επώνυμο Πατέρα, Ημερομηνία Γέννησης, Αριθμός Δημοτολογίου, Οδός Αριθμός, Τ.Κ. Πόλη – Περιοχή. Η ένδειξη Α αναγράφεται ακριβώς πριν από το στοιχείο Α/Α. Στους εκλογείς αυτούς απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής δεν πρέπει να επιτρέπουν σε εκλογείς, οι οποίοι φέρουν την ένδειξη Α στο βασικό εκλογικό κατάλογο, να ψηφίσουν. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει, επίσης, να έχουν υπόψη τους ότι για τον υπολογισμό των πραγματικά εγγεγραμμένων κάθε κοινού εκλογικού τμήματος, αφαιρούνται και οι εκλογείς του εξωτερικού και θεωρούνται εγγεγραμμένοι μόνον όσοι δεν φέρουν την ένδειξη Α πριν από το όνομά τους.

Τα στοιχεία για τους απόδημους και ετεροδημότες

Προ ημερών, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία για τους απόδημους και ετεροδημότες των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα:

Απόδημοι: 25.610 (υπήρξαν 2.500 αιτήσεις αναστολής πιθανώς εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονται στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο και θα ασκήσουν εδώ το εκλογικό τους δικαίωμα)

Ετεροδημότες: 146.000 περίπου

Η πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» ενημερώνεται σταδιακά με τα επικαιροποιημένα αυτά στοιχεία.

Το ΥΠΕΣ επισημαίνει ότι ο αρχικός αριθμός απόδημων Ελλήνων που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είχε καθοριστεί στις 28.100, ωστόσο υπήρξαν 2.500 ψηφοφόροι που επέλεξαν να αναστείλουν την εγγραφή τους στους ειδικούς καταλόγους του εξωτερικού και συνεπώς ο τελικός αριθμός των απόδημων Ελλήνων που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους ανέρχεται σε 25.610.

Διαβάστε περισσότερα