Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά όχι απίθανο.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος.

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση του τοπίου για τις εκλογές είναι η απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν απαγορευτεί η κάθοδός του στις εκλογές, τότε αυτό θα σημάνει την απελευθέρωση ακόμη μεγαλύτερων δυνάμεων για να κινηθούν προς τον συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό.

Ήδη τον μετράνε τούτες τις μέρες στο 4,5% και με αναγωγή μπορεί να πάει αρκετά ψηλά.

Το δεύτερο είναι ότι με την αρχηγία ενός πολιτικά ορθού ανθρώπου ενδέχεται να αντλήσει και άλλες δυνάμεις, οι οποίες θα χάσουν ή θα βρουν μια διέξοδο στα ενοχικά σύνδρομα που αισθάνονται.

Πού θα πάνε οι ψήφοι;

Στο κρίσιμο ερώτημα πού θα πάνε οι ψήφοι του Κασιδιάρη σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτραπεί η συμμετοχή του κόμματός του στις εκλογές, ο Δ. Μαύρος απαντά: Ένα ελάχιστο ποσοστό θα κατευθυνθεί προς τη Νέα Δημοκρατία γιατί είναι το κόμμα που τιμώρησε τον Κασιδιάρη.

Περισσότεροι είναι αυτοί που θα κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα σημαντικό ποσοστό επίσης θα καταλήξει στην «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε περίπτωση κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του Κασιδιάρη εκφραστεί με τη λεγόμενη τιμωρητική ψήφο, τότε δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Η αντισυστημική ψήφος σε συνδυασμό με τους νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι αριθμούν 340.000, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές στον συσχετισμό δυνάμεων.

Βέβαια, είναι δύσκολο να ανατρέψουν την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ένα αποτέλεσμα με μικρές διαφορές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα στον πρώτο γύρο των εκλογών μπορεί να πυροδοτήσει παρατεταμένη πολιτική κρίση, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Διαβάστε περισσότερα