Με ένα σκληρό σχόλιο απάντησε το ΠΑΣΟΚ στα όσα είπε για το κόμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην διακαναλική συνέντευξη του σήμερα Κυριακή (14.5.2023).
Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν κατάφερε να κρύψει την κύρια αγωνία του ούτε σήμερα. Φοβάται την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, γιατί ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός του αντίπαλος».
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να «βάλει καλά στο μυαλό του ότι οι 270.000 φίλοι και μέλη του κόμματος έδωσαν πριν ενάμιση χρόνο ισχυρή εντολή στον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή και όχι βολικό εταίρο».
Τονίζει ακόμη ότι «μόνο θυμηδία προκαλεί ο πρωθυπουργός, που μετέτρεψε το κράτος σε λάφυρο για τον ίδιο και την παρέα του, ο πρωταθλητής των απευθείας αναθέσεων και των στρατών μετακλητών να ενδύεται τον μανδύα του προοδευτικού εκσυγχρονιστή».
Σε υστερόγραφο στο σχόλιό της η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει: «Επειδή το έχει μαράζι για το αν προσκάλεσε επίσημα σε συνάντηση τον κ. Ανδρουλάκη τη βραδιά της εκλογής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ας βγάλει στη δημοσιότητα τα καταγραφικά της ΕΥΠ για να δει όλη η Ελλάδα τι του είπε. Εξάλλου και τότε τον παρακολουθούσαν ως “εθνικό κίνδυνο”».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να κρύψει την κύρια αγωνία του ούτε σήμερα.
Φοβάται την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, γιατί ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός του αντίπαλος.— ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (@pasok) May 14, 2023
Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ»
Νωρίτερα σήμερα, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στη Διακαναλική Συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι αποτελεί στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη το «όχι» στον Μητσοτάκη, παρά τα όσα λέει και για το ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως ανέφερε του ζήτησε δύο φορές συνάντηση, η μία πρόταση έγινε στη Βουλή και δήλωσε πως «οι διαχωριστικές γραμμές από τον κ. Ανδρουλάκη, τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή». Δήλωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ από ότι με τη ΝΔ. Επίσης ανέφερε ότι δεν είναι επί της αρχής κατά της διαμόρφωσης ευρύτερων συνεργασιών.
Για τις εξελίξεις στην Αλβανία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδιανότητα γεγονός αυτό που έγινε με τη φυλάκιση του Φ. Μπελέρη και ανέφερε ότι δεν δεχόμαστε εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και το σεβασμό των δικαιομάτων των αναγνωρισμένων μειονοτήτων. Τόνισε ότι αν δεν εκτονωθεί αυτή η υπόθεση θα έχει επιπτώσεις και τις διμερείς σχέσεις και στο δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρωπαίκη Ένωση.
Ως προς το κράτος δικαίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι δεν θα μας κουνάει το δάκτυλο για κράτος δικαίου ο κ. Τσίπρας, που έχει δίπλα του καταδικασμένο με 13-0. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιφρονεί τις αποφάσεις της διαιοσύνης όταν δεν είναι σύμφωνες με αυτό που πιστεύει.
«Κράτησα τη χώρα ασφαλή για τέσσερα χρόνια μπροστά στην επιθετικότητα της Τουρκίας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την ευχή οι σημερινές εκλογές στη γειτονική χώρα, να αποτελέσουν αφορμή αναστοχασμού, ώστε να μην διαταραχθεί η γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή.
Άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της κοστολόγησης των προγραμμάτων, αναφέροντας ότι το πρόγραμμά του «τινάζει τη μπάνκα στον αέρα» γιατί μόνο δύο μέτρα που περιλαμβάνει όπως οι αλλαγές στο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ενιαίο φόρο καυσίμων, κοστίζουν 54 δισ. το χρόνο. Κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν σε αξιολόγηση από ανεξάρτητους τρίτους των προγραμμάτων τος ως προς το κοστολόγιο που βγάζουν, ενώ είπε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «τόσο πλουσιοπάροχο» που είναι αδύνατον να εφαρμοστεί.
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη θέση της χώρας μας, ειδικά ως προς το κατοχικό δάνειο και οι θέσεις αυτές έχουν ανακοινωθεί και προς τη γερμανική πλευρά στον κ. Σολτς.
Ως προς την ακρίβεια, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι εισαγόμενη και ήταν αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και ανέφερε ότι αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ το market pass ήταν προσωρινό μέτρο που δεν λύνει το πρόβλημα και ενδέχεται να επεκταθεί, αλλά η αύξηση των μισθών και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Μπορούμε να φτάσουμε μέσα σε μία τετραετία στα 1.500 ευρώ μισθό, ανέφερε και συμπλήρωσε πως όταν ακούω επιχειρηματίες να λένε δεν βρίσκω εργαζόμενους, απαντάω να δώσουν καλύτερους μισθούς.
Το επιτελικό κράτος υπήρξε ένα μεγάλο επίτευγμα και αποτελεί παρακαταθήκη για όποιον καθίσει την επόμενη ημέρα στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Μία ισχυρή ΝΔ μπορεί να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους και να τρέξουμε πιο γρήγορα την επόμενη τετραετία. Ζητώ ισχυρή εντολή για να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας για την επόμενη ημέρα, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, δεν ήταν φιλοδοξία μου να είναι ένας διεκπεραιωτής πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως για πρώτη φορά δουλεύει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ότι έχουν γίνει πάνω από 50δισ. ρυθμίσεων που έχουν γίνει, αλλά και ότι πρέπει να εντοπιστούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που ωφελήθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς.
Είμαστε μία προοδευτική, φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτημα αν η κυβέρνηση επιχειρεί να συσπειρώσει ακροδεξιά στοιχεία και συμπλήρωσε ότι για παράδειγμα ο φράχτης στον Έβρο δεν είναι ακροδεξιά πολιτική, αλλά υπεράσπιση των συνόρων, ομοίως και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.
«Δεν τις συμμερίζομαι. Είμαστε προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση με πάρα πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Είμαι περήφανος που επί των δικών μας ημερών μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, αντιμετωπίστηκαν τα ΑμεΑ ισότιμα και άλλες κατηγορίες. Το ζήτημα του φράχτη δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική. Η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση. Ούτε θεωρώ ότι η πολιτική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι δεξιά πολιτική. Ο υπεύθυνος πατριωτισμός δεν είναι αριστερός ή δεξιός και αυτόν θα εξακολουθώ να υπηρετώ».
Ως προς την επενδυτική βαθμίδα ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023 και σημαντικό θα είναι να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση, αλλά αν εφαρμοστεί έστω ένα τμήμα από το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα, τότε κανείς δεν θα δώσει στη χώρα μία δεύτερη ευκαιρία.
«Ο βασικός λόγος που είχαμε τόσο υψηλό πληθωρισμό είχε να κάνει με τις τιμές ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου. Έπεσαν. Αν είχαμε επιβάλλει το πλαφόν νωρίτερα, θα είχαμε αποκλιμάκωση νωρίτερα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, τα ελληνικά ομόλογα ήδη διαπραγματεύονται σαν να έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αν πάει να εφαρμόσει έστω και ένα κομμάτι του προγράμματός του θα επιστρέψουμε σε πολύ άσχημες εποχές και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιο με το 2015».
Δεν έκανα ριζικούς ανασχηματισμούς και έτσι φάνηκε το έργο των υπουργών σε αυτή την τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ