search

ART BUSINESS

Εκλεκτά κρασιά και συλλεκτικά οινοπνευματώδη διαμόρφωσαν νέο ρεκόρ δημοπρασιών για τον Sotheby’s

Οι πωλήσεις εκλεκτών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών από τον οίκο Sotheby's άγγιξαν το ρεκόρ των $150 εκατομμυρίων για το 2022, ποσό αυξημένο κατά 14% από τα $132 εκατομμύρια του περασμένου έτους.

Sotheby’s: Δημοπρατεί την πιο ακριβή συλλογή έργων ζωγραφικής και γλυπτών

Ο πολυτελής οίκος δημοπρασιών φιλοξένησε 69 δημοπρασίες κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αυξημένες κατά περισσότερο από 30% σε σχέση με το 2021.

Το νέο ρεκόρ δημοπρασιών για εκλεκτό κρασί και οινοπνευματώδη ποτά δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιωτικές πωλήσεις και τις λιανικές πωλήσεις σε αυτήν την κατηγορία.

Το εκλεκτό κρασί βρέθηκε στην κορυφή ως η κύρια πηγή εσόδων, συγκεντρώνοντας $121 εκατομμύρια ΗΠΑ το 2022.

Οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών συνεχίζουν να ανεβαίνουν, σημειώνοντας αύξηση 15% σε ετήσια βάση στα $29 εκατομμύρια, υπογραμμίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για συλλεκτικά εκλεκτά ουίσκι και οινοπνευματώδη ποτά.

Τον Σεπτέμβριο, η υποβολή προσφοράς για το single malt The Macallan The Reach 81 Years Old –μια μοναδική ειδική έκδοση και το παλαιότερο ουίσκι που βγήκε ποτέ σε δημοπρασία- άνοιξε στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο. Η φυάλη πουλήθηκε για 300.000 £ (325.740 $).

Οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών υπερδιπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ από $5 εκατομμύρια σε $12 εκατομμύρια, λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης για εμφιαλώσεις πολυτελείας.

Ο οίκος Sotheby’s φιλοξένησε επίσης μια δημοπρασία ορόσημο 750 παρτίδων. Σύμφωνα με τον οίκο αυτή ήταν η πιο πολύτιμη δημοπρασία αμερικανικού ουίσκι στον κόσμο στην ιστορία, με δύο από τις πιο σημαντικές συλλογές που κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά.

Ο οίκος συνεχίζει την επέκτασή του στην Ασία το 2023.

Η περιοχή παραμένει στην κορυφή των πωλήσεων για τον οίκο δημοπρασιών, πραγματοποιώντας πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων δημοπρασιών το 2022, ύψους $54 εκατομμυρίων ΗΠΑ.

Ο Sotheby’s ανέφερε ότι οι αγοραστές από την Ασία πραγματοποίησαν το 41% των πωλήσεων σε αξία φέτος.

Η πολυεθνική που ιδρύθηκε από τη Βρετανία φιλοξένησε την πρώτη της αποκλειστική δημοπρασία Moutai τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Η πώληση, με το όνομα «Vintage Moutai | the Spirit of China προσέφερε 12 παρτίδες με συνδυασμένη εκτιμώμενη αξία περίπου £300.000.

Η ζήτηση για Moutai είναι σε άνοδο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2021, ο οίκος Sotheby’s πούλησε 24 μπουκάλια “Sun Flower” Kweichow Moutai 1974 για £1 εκατομμύριο  στο Λονδίνο.

Η πώληση σηματοδότησε την υψηλότερη τιμή για μία μόνο παρτίδα Moutai εκτός Κίνας και επίσης την πιο πολύτιμη παρτίδα Moutai που είχε προσφέρει ο οίκος δημοπρασιών μέχρι τότε.

Διαβάστε ακόμη: