Θέλουμε ακριβά τουριστικά καταλύματα κυρίως από τα ξενοδοχεία, ή και φθηνότερα, από τις αλυσίδες Airbnb, που αυξάνουν τον αριθμό των ξένων επισκεπτών;

Και το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει σχεδόν σε όλη τη χώρα η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, θα συνεχίσει να αποτελεί μέγα κοινωνικό αγκάθι και μετά την ισχύ των νέων ρυθμίσεων που θα αποτελέσουν σύντομα νόμο του κράτους;

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κύριοι εμπλεκόμενοι, οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Οι ξενοδόχοι ζητούν περαιτέρω περιορισμό της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και επισημαίνουν ότι με τα τρέχοντα μέτρα δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα της στέγης στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις που ανθεί η βραχυχρόνια μίσθωση.

Το κυριότερο; Ζητούν να θεσπιστεί ετήσιο όριο 60 ημερών, προκειμένου να μεταφερθούν ακίνητα από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη μακροχρόνια, ανακουφίζοντας τους πολίτες στο στεγαστικό τους πρόβλημα, λόγω των πολύ υψηλών ενοικίων.

Έτσι, θα βοηθηθούν τα νησιά, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και πολλές άλλες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Τι απαντούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά, προσέξτε και οι εταιρείες διαχείρισης, που έχουν ιδρυθεί σε αυτό τον χώρο, (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων – STAMA Greece) με σκοπό την εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων από αυτές διαμερισμάτων και κατοικιών και την εν συνεχεία εγγραφή τους στις γνωστές αλυσίδες;

Κατ’ αρχήν, μιλούν για μια νέα εποχή που αναγνωρίζει τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ως αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής φιλοξενίας.

Σε σχέση με τη δυσκολία εύρεσης στέγης, επισημαίνουν ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν μια σειρά από παράγοντες που τα επηρεάζουν και δεν είναι μονοδιάστατα και δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με όλους τους φορείς για να βρεθούν και να υλοποιηθούν βιώσιμες πρακτικές προς όφελος όλων.

Όπως αντιλαμβάνεστε, στη μέση βρέθηκε η κυβέρνηση, που δεν ήθελε να δυσαρεστήσει καμία πλευρά, αλλά σημασία έχει ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, το ακανθώδες πρόβλημα της εύρεσης στέγης δεν πρόκειται να λυθεί, από τη στιγμή που δεν τίθεται κανένα χρονικό όριο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Διαβάστε ακόμη: