Αιτήσεις για να τους επιστραφούν επιπλέον ποσά από ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν κατά την τελευταία 5ετία θα πρέπει να υποβάλουν δημόσιοι υπάλληλοι στον e-ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, οι επιστροφές αφορούν επιπλέον εισφορές που ενδέχεται να πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης. Προσεχώς θα δοθούν και οδηγίες για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών που καταβλήθηκαν από 01/01/2020 και εφεξής, για όλους τους κλάδους (κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχών και υγειονομικής περίθαλψης).
Οι οδηγίες αφορούν εισφορές επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης που καταβλήθηκαν ενώ δεν έπρεπε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 και πιο συγκεκριμένα αφορούν:
Περιπτώσεις που η σχετική αξίωση έχει γεννηθεί ή θα γεννηθεί μετά την 1/1/2017
Σε εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών οι οποίες έχουν υποβληθεί στους ενταχθέντες e-Ε.Φ.Κ.Α. ασφαλιστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, μέχρι 31/12/2016, ή στον e-Ε.Φ.Κ.Α. από 1/1/2017, και βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας
Παραγραφή…
Η επιστροφή διενεργείται από τον ΕΦΚΑ για τις επιπλέον εισφορές που πλήρωσαν ως μη όφειλαν οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/2017, καθώς και για εκκρεμείς αιτήσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι 31/12/2016 στα Ταμεία που εντάχθηκαν μετέπειτα στον ΕΦΚΑ συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου.
Η επιστροφή παροχών και εισφορών από τον ΕΦΚΑ παραγράφεται μετά από μια 5ετία και όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι απαιτήσεις από αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές δεν πρέπει να έχουν υποπέσει σε παραγραφή κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.
Επομένως οι εισφορές που μπορούν να ζητήσουν να τους επιστραφούν οι ασφαλισμένοι βάσει της εγκυκλίου είναι αυτές που κατέβαλαν ως μη όφειλαν κατά την τελευταία πενταετία, πριν από την υποβολή της αίτησης, δηλαδή κατά το διάστημα Μαρτίου 2020-Μαρτίου 2025
Αυξήσεις αποδοχών
Σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους αναμένεται να δουν χιλιάδες εργαζόμενοι με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς από τις 6 Μαρτίου παύουν να επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές οι προσαυξήσεις που λαμβάνουν για τη νυχτερινή εργασία, τις υπερωρίες, την υπερεργασία και την απασχόληση κατά τις Κυριακές και τις αργίες.
Το μέτρο προβλέπεται στο άρθρο 41 του Νόμου 5184/2025 και αφορά τόσο τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι όσο και τις εργοδοτικές εισφορές. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ρύθμιση θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε εργαζόμενους που αμείβονται με προσαυξήσεις λόγω ειδικών ωραρίων, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα επωφεληθούν από τη μείωση του συνολικού κόστους μισθοδοσίας.
Παραδείγματα εφαρμογής του μέτρου
Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ παρέχει συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς θα επηρεάσει το νέο μέτρο τις αποδοχές των εργαζομένων και τις εισφορές που καταβάλλουν:
– Νυχτερινός φύλακας με μισθό 900 ευρώ και ωράριο από 22:00 έως 06:00 θα λαμβάνει προσαύξηση 137,53 ευρώ λόγω νυχτερινής απασχόλησης. Ωστόσο, οι εισφορές θα υπολογίζονται μόνο επί του βασικού μισθού (900 ευρώ), με αποτέλεσμα η μηνιαία παρακράτηση να διαμορφώνεται στα 120 ευρώ αντί των 138 ευρώ που θα πλήρωνε χωρίς την απαλλαγή. Αυτό σημαίνει καθαρή αύξηση 18 ευρώ το μήνα.
– Υπάλληλος γραφείου με μισθό 950 ευρώ, ο οποίος εργάστηκε τρεις επιπλέον ώρες ημερησίως για μια εβδομάδα, θα λάβει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιό του. Το ωρομίσθιο είναι 5,7 ευρώ, άρα για τις επιπλέον ώρες εργασίας η προσαύξηση αντιστοιχεί σε 3,42 ευρώ. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι εισφορές θα υπολογιστούν επί του συνολικού μισθού (950 ευρώ + 17,1 ευρώ από υπερεργασία), δηλαδή στα 967,1 ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθεί το ποσό της προσαύξησης των 3,42 ευρώ.
Τι σημαίνει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Η νέα ρύθμιση δημιουργεί οικονομικό όφελος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες:
– Για τους εργαζόμενους, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση καθαρού μισθού για όσους εργάζονται νυχτερινές ώρες, υπερωρίες ή κατά τις αργίες.
– Για τις επιχειρήσεις, η απαλλαγή από τις επιπλέον ασφαλιστικές επιβαρύνσεις μειώνει το συνολικό εργοδοτικό κόστος, κάνοντας πιο προσιτή τη δυνατότητα πρόσθετης εργασίας.
Η συγκεκριμένη αλλαγή θεωρείται ένα θετικό μέτρο που ενισχύει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και παράλληλα δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό σε ελαστικά ωράρια