Εντάξει, συμφωνούμε ότι ο προϋπολογισμός του 2024, είναι αναπτυξιακός,όπως επιδιώκει και τον διαφημίζει η κυβέρνηση και πολύ καλά κάνει.

Από την ώρα που θα πέσουν στην αγορά ούτε 1 ούτε 2, αλλά 12 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κατά τον επόμενο χρόνο, ήτοι 8,5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά προγράμματα και 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν αυτό πράγματι συμβεί, θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο “Ελντοράντο”.

Από το οποίο πρέπει να βγει ενισχυμένη η ελληνική οικονομία και όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και όχι μόνο ορισμένες και μετρημένες σε ελάχιστες δεκάδες, ώστε και ο πλούτος (ΑΕΠ και όχι μόνο) της χώρας να αυξηθεί και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Δικαίως ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, χαίρεται και διαφημίζει αυτές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά θα πρέπει παράλληλα να γνωρίζει και ο ίδιος και η κυβέρνηση ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, στηρίζονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων.

Με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και σε επίπεδο ανταπόκρισης στις ολοένα και μεγαλύτερες χρηματικές ανάγκες που γεννούν η συνεχιζόμενη ακρίβεια και ο επιμένων πληθωρισμός, κυρίως στα τρόφιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης και όχι μόνο. Τα μεγάλα εταιρικά κέρδη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οφείλονται ή βασίζονται σε υπερβάλλοντα βαθμό στην φθηνή αμοιβή εργασίας και κάθε είδους υπηρεσιών.

Ουσιαστικά, οι χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις “επιδοτούνται” από τα φθηνά ημερομίσθια και τους χαμηλούς μισθούς.

Και ο πακτωλός των κεφαλαίων που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να πέσουν στην αγορά κατά το νέο έτος, θα πρέπει να έχει στόχευση παραγωγική και μόνο και όχι βραχύβια ενίσχυση, που σημαίνει και βραχύβια εταιρικά, οικονομικά και κοινωνικά κέρδη

Παρεμπιπτόντως, για εκείνα τα προγράμματα που αφορούν στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και ειδικότερα σε εκείνο που ανοίγει σε λίγες ημέρες και στο οποίο, όποιος θέλει να κάνει μία μικρή επένδυση, μπορεί να πάρει το 50% από το κράτος και να στηριχθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, δεν θα πρέπει να γίνει γνωστό ευρύτερα, αφού μάλιστα θα είναι ανοικτό για δύο μήνες;

Γιατί μπορεί να θέλει και πολύ σωστά η κυβέρνηση να δώσει την ευκαιρία σε νέα παιδιά να κάνουν μία επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά θα πρέπει και τα νέα αυτά παιδιά, να το μάθουν. Έτσι δεν είναι;

Διαβάστε ακόμη: