Μια νέα ανάλυση με ακτίνες Χ φαίνεται να χρονολογούν την περίφημη «Σινδόνη του Τορίνο» από την εποχή και την περιοχή που έζησε ο Ιησούς Χριστός.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργήθηκαν εκπληκτικές εικόνες της μορφής που έχει αποτυπωθεί στο ύφασμα.

Η ανάλυση χρονολόγησης από τη δεκαετία του 1980 ισχυριζόταν ότι η Σινδόνη του Τορίνο, που υποτίθεται ότι αποτελούσε αποτύπωμα του σταυρωμένου Ιησού Χριστού, ήταν στην πραγματικότητα μια ζωγραφιά που είχε φιλοτεχνηθεί πολύ αργότερα από τη Σταύρωση, περί τα 1300 μΧ..

Τώρα, η νέα χρονολόγηση με ακτίνες Χ δείχνει ότι η σινδόνη χρονολογείται από 2.000 χρόνια πριν, στην εποχή του Χριστού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heritage.

Είναι αυτό «το πρόσωπο του Ιησού»;

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργήθηκαν αληθοφανείς αναπαραστάσεις του αποτυπώματος του προσώπου που αποτυπώνεται στη σινδόνη, όπως αναφέρει η New York Post.

Να σημειωθεί ότι εικόνα που έχει προκύψει από τεχνητή νοημοσύνη δείχνει επίσης τον άνδρα με πληγές στο γυμνό του στήθος, γεγονός που υποδηλώνει ότι μόλις είχε βασανιστεί και σκοτωθεί, σημειώνει η Daily Express.

Ο Δρ. Λιμπεράτο ντε Κάρο, επικεφαλής της μελέτης, υποστήριξε ότι η ανάλυση με ακτίνες Χ ευρείας γωνίας απέδειξε ότι η Σινδόνη του Τορίνο ταιριάζει με ένα παρόμοιο δείγμα υφάσματος από τη Μασάντα του Ισραήλ που χρονολογείται μεταξύ 55 και 74 μ.Χ.

«Τα πειραματικά αποτελέσματα είναι συμβατά με την υπόθεση ότι η Σινδόνη του Τορίνο είναι αντικείμενο ηλικίας 2.000 ετών», αναφέρεται στη μελέτη, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη οριστική ανάλυση ήταν εσφαλμένη λόγω επιμόλυνσης.

Να σημειωθεί ότι υπήρχαν επίσης, μικροσκοπικά σωματίδια γύρης από τη Μέση Ανατολή που είχαν ενσωματωθεί στις λινές ίνες της σινδόνης, γεγονός που φαινομενικά απέκλειε την ιδέα ότι το ύφασμα προερχόταν από την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Δρ ντε Κάρο.

Η ομάδα του ντε Κάρο πραγματοποίησε την ανάλυσή της χρησιμοποιώντας ένα μικρό δείγμα από τη σινδόνη, η οποία σήμερα φιλοξενείται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο της Ιταλίας.

Οι συγγραφείς της μελέτης έσπευσαν να σημειώσουν ότι τα νέα συμπεράσματα ισχύουν μόνο αν το εύθραυστο τεχνούργημα διατηρήθηκε σε μέση θερμοκρασία και σχετική υγρασία 55 έως 75% για τους 13 αιώνες πριν από την καταχώρισή του στα ιστορικά αρχεία το 1354.

Λόγω των εκατοντάδων ετών παλινδρομήσεων σχετικά με τη γνησιότητα της σινδόνης, η Καθολική Εκκλησία δεν έχει επίσημη θέση για τη νομιμότητά της.

Αρκετοί πάπες, ωστόσο, αναγνώρισαν το ύφασμα ως θαυματουργό λείψανο. Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε προσκύνημα στο Τορίνο το 2015 προκειμένου να προσευχηθεί μπροστά στη σινδόνη.

Διαβάστε ακόμη: