Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δημοσίευσε η NASA. Όπως όλα δείχνουν, η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας για το διαστημικό τηλεσκόπιο που είναι έτοιμο να εξερευνήσει το Σύμπαν, είναι απόλυτα επιτυχημένη.

Η NASA, λοιπόν, την Πέμπτη έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από τον Δία και τους δορυφόρους του.

Πρόκειται για υλικό που καταγράφηκε σε φάση δοκιμών των ευαίσθητων μηχανημάτων του διαστημικού τηλεσκοπίου.

Οι επιστήμονες ήθελαν να διαπιστώσουν αν το τηλεσκόπιο μπορεί να παρατηρεί σώματα που κινούνται πολύ γρήγορα στο οπτικό του πεδίο και όπως φαίνεται τα κατάφερε πολύ καλά. Επειδή το James Webb μπορεί να παρακολουθεί ένα εξαιρετικά μικρό τμήμα του ουρανού κάθε φορά, κοντινά σώματα, όπως ο Δίας, φαίνονται να διασχίζουν πολύ γρήγορα από το σημείο όπου εστιάζει το τηλεσκόπιο.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το James Webb ανταποκρίνεται και σε αυτή την δοκιμασία.

Οι εικόνες είναι σε διάφορα μήκη του υπέρυθρου φωτός και δείχνουν ποια σημεία του Δία είναι πιο θερμά από άλλα.

Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb: Ο Δίας και οι δορυφόροι του

Ο Δίας και, αριστερά, η Ευρώπη, ένας από τους πιο μεγάλους δορυφόρους του. Το σημάδι στο κέντρο και δεξιά του πλανήτη είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια καταιγίδα που μαίνεται για… αιώνες.

Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb: Ο Δίας και οι δορυφόροι του

Ο Δίας και η Ευρώπη με μια διαφορετική απεικόνιση. Στα αριστερά ρης φωτογραφίας φαίνονται αχνά οι δακτύλιοι του Δία.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» (JWST) άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του σύμπαντος, αλλά σύμφωνα με τους αστρονόμους…τις σημαντικές ανακαλύψεις που μπορεί να κάνει δεν τις έχει φανταστεί ανθρώπινος νους.

Με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» να έχει τεθεί σε λειτουργία επτά μήνες μετά από την εκτόξευσή του τον Δεκέμβριο, οι αστρονόμοι προετοιμάζονται για «κάτι που βρίσκεται εκεί έξω, το οποίο ποτέ δεν είχαμε υποθέσει ότι θα ήταν εκεί», όπως δήλωσε ο Τζον Μάθερ, αστροφυσικός της NASA που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, με την έρευνά του στη δεκαετία του ‘90 να έχει βοηθήσει στην εδραίωση της θεωρίας της «Μεγάλης Έκρηξης» για τη δημιουργία του σύμπαντος.