Αφιερωμένο στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι το σημερινό Google doodle, το οποίο κατέγραψε την πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος, πριν από 13 δισ. χρόνια.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποτελεί εγχείρημα της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζέιμς Ε. Γουέμπ, ο οποίος διετέλεσε δεύτερος διευθυντής στην ιστορία της NASA και είχε κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα «Απόλλων».

Το σημερινό google doodle:

Αφιερωμένο στο τηλεσκόπιο James Webb το σημερινό google doodle - Η Google «γιορτάζει» την πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος

Η πρώτη εντυπωσιακή φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA έφτασε στον πλανήτη μας και παρουσιάστηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη εικόνα που εξασφαλίζεται από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο, που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα και το οποίο υπόσχεται να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για την απαρχή του σύμπαντος.

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την εικόνα σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή» και πρόσθεσε ότι παρέχει «ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντός μας».

«Είναι δύσκολο ακόμη και να το φανταστεί κανείς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είναι εκπληκτικό. Είναι μια ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία, για την Αμερική και όλη την ανθρωπότητα» υπογράμμισε.

Η εικόνα που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν και τον επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, στον Λευκό Οίκο δείχνει το 4,6 δισεκατομμύρια ετών σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACS 0723, του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Τουλάχιστον ένα από τα αχνά, παλαιότερα χαρακτηριστικά φωτός που εμφανίζονται στο «φόντο» της φωτογραφίας -μια σύνθεση εικόνων διαφορετικών μηκών κύματος φωτός- χρονολογείται πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, είπε ο Νέλσον.

Αυτό το κάνει μόλις 800 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από τη Μεγάλη Έκρηξη, το θεωρητικό σημείο ανάφλεξης που έθεσε σε κίνηση τη διαστολή του γνωστού σύμπαντος πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.