H βλάβη στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μεσημέρι της Δευτέρας, «διαχύθηκε» σε όλη την Ευρώπη προκαλώντας πρωτοφανές χάος σε όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Επιβάτες χρειάστηκαν κουπόνια για να φάνε κάτι περιμένοντας την πραγματοποίηση της πτήσης τους, ενώ υπήρξαν και ενημερώσεις ακόμα και για 12ωρες καθυστερήσεις

«Πρωταθλητές» της ταλαιπωρίας οι Βρετανοί τουρίστες στη Μαγιόρκα, που δεν… χρειάστηκαν την μεγάλη βλάβη στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη χώρα τους για να διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο:  Το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων  πλήττεται από χθες το πρωί  από ισχυρές  καταιγίδες – και οι παραθεριστές που έχουν εισιτήρια για επιστροφή στην πατρίδα τους έχουν «κολλήσει»  στις αίθουσες αναμονής.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, στη Μαγιόρκα οι τουρίστες  κοιμούνται στους ορόφους του αεροδρομίου ή έχουν αναζητήσει ξενοδοχεία για να διανυκτερεύσουν λόγω του χάους που προκλήθηκε στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας από την κακοκαιρία.

Ένας απογοητευμένος επιβάτης έγραψε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter): «Οι άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Πάλμα έχουν κολλήσει από τις 9 το πρωί χθες! Χωρίς ξενοδοχεία και με πολύ λίγες ενημερώσεις από την Jet2. Δεν έχω ιδέα πότε θα φτάσουμε σπίτι».

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Κόλλησα στην Πάλμα 18 ώρες! Έδωσαν κουπόνι φαγητού 20 ευρώ μετά από 2 ώρες στην ουρά. Δεν έχω σαφείς πληροφορίες, σχέδιο ή βοήθεια από το προσωπικό της Jet2».

Μέσα στο αεροδρόμιο της Πάλμα, οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα και ακουμπούν στις τσάντες τους καθώς περιμένουν περισσότερες πληροφορίες.

Κολλημένοι και στη Σαντορίνη

Η Laura Roepstorff είπε στη MailOnline: «Αυτή τη στιγμή είμαστε κολλημένοι στο αεροπλάνο μας, ένα Easyjet Airbus A321 στη Σαντορίνη. Μας είπαν μετά την ολοκλήρωση της επιβίβασης ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και να παρακολουθούσαμε την κατάσταση τις επόμενες δύο ώρες για να δούμε τι θα προκύψει.

Επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο στη 13:30 ώρα Ελλάδας και είμαστε ακόμα εδώ (στις 17:30, ώρα Ελλάδας). Η πτήση ακυρώθηκε αλλά το αεροδρόμιο δεν μας αφήνει να μπούμε στο αεροπλάνο.

Υπάρχουν μικρά παιδιά στην πτήση. Μας δόθηκε ένα κουτί με σάντουιτς και μερικά φλιτζάνια με νερό, αλλά όχι αρκετά για όλους τους επιβαίνοντες. Είμαστε ”αιχμάλωτοι’ στο αεροσκάφος χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις για το τι θα κάνουμε».

Στο μεταξύ, επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί σε όλη την Ευρώπη λόγω της κατάρρευσης του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανεβάζοντας στα social media όσα βιώνουν ενώ αναφέρουν πως υπάρχουν καταστήματα που έχουν ξεμείνει από φαγητό και αναψυκτικά.

Διαβάστε ακόμη: