Μετά τη Βρετανία έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία, κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας. Ακόμη δεν είν αι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία ή σε επίθεση χάκερς.

Συνέπεια του προβλήματος είναι ότι οι πτήσεις προς ιταλικά αεροδρόμια αλλά και από τη δυτική Ιταλία προς άλλες περιοχές της Ευρώπης καθυστερούν σημαντικά.

Το πρόβλημα ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι με την κατάρρευση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία. Το γεγονός συνεπάγεται πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αλλά και εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτός Βρετανίας, όπως το Ελευθέριος Βενιζέλος, προς τα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας.

Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει με πτήση της Aegean που επρόκειτο να αναχωρήσει στις 13:30 από Ελευθέριος Βενιζέλος προς Λονδίνο. Στις 15:30, έπειτα από δύο ώρες παραμονή μέσα στο αεροσκάφος οι δεκάδες επιβάτες έλαβαν οδηγία να αποβιβαστούν πίσω στο αεροδρόμιο όπου και ακόμη περιμένουν χωρίς να γνωρίζουν την ώρα πτήσης προς τη βρετανική πρωτεύουσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Λονδίνο δίνεται οδηγία σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τις πτήσεις διότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί ομαλοποίηση της κατάστασης ακόμη κι αν περάσουν αρκετές ώρες.

Μεγάλες καθυστερήσεις στην Βρετανία

Ο πάροχος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ένα τεχνικό πρόβλημα τη Δευτέρα, το οποίο οδήγησε σε διακοπή των πτήσεων σε όλη τη χώρα ενώ το BBC με δημοσίευμα του ενημερώνει πως το πρόβλημα έχει επιλυθεί μετά από πολύωρες καθυστερήσεις.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα τεχνικό πρόβλημα και έχουμε εφαρμόσει περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για να διατηρήσουμε την ασφάλεια», ανέφερε η NATS σε δήλωση. «Οι μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και να διορθώσουν το σφάλμα.»

Το NATS διευκρίνισε ότι «ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός» μετά από αναφορές στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία του προβλήματος ή τους περιορισμούς πτήσεων που είχαν τεθεί.

Πάντως υπάρχουν φόβοι ότι πρόκειται για “χτύπημα” χάκερ σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Οι Αρχές εξετάζουν αν οι φόβοι αυτοί έχουν βάση προκειμένου να λάβουν και τα απαραίτητα αντίμετρα.

Το αεροδρόμιο Gatwick, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι «βλέπει καθυστερήσεις και είναι πιθανές ακυρώσεις [πτήσεων]», ενώ το αεροδρόμιο Luton είπε ότι το ζήτημα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «επηρέαζε τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι πτήσεις».

Εν τω μεταξύ, το Αεροδρόμιο Στάνστεντ δήλωσε ότι «είχε γνώση ενός θέματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο που επηρεάζει τις πτήσεις εντός και εκτός αεροδρομίων σε όλη τη χώρα».

Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου είπε ότι οι επιβάτες δεν πρέπει να έρχονται στο αεροδρόμιο πριν ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική τους εταιρεία.

Το ζήτημα με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ανακοινώθηκε νωρίτερα από την σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair, η οποία είπε στο X ότι υπήρξε «αστοχία σε όλο το δίκτυο των συστημάτων υπολογιστών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί».

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 μοιράστηκε μια εικόνα στο X με ζωντανά δεδομένα εναέριας κυκλοφορίας στις 12:35 μ.μ. ώρα Λονδίνου.

Σε μια συνοδευτική δήλωση, ανέφερε ότι τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του Χίθροου, φαίνεται να «περιορίζουν σημαντικά τις αναχωρήσεις», αν και οι αφίξεις συνεχίζονται. Πρόσθεσε ότι όλες οι πτήσεις της με τις περισσότερες παρακολουθήσεις είναι επί του παρόντος αφίξεις στο Λονδίνο.

 

Διαβάστε ακόμη: