Μόλις τέσσερις θα είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες που απέμειναν, μετά και το πρόσφατο «λουκέτο» που έβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Συνεταιριστική Τράπεζας Όλυμπος.

Και όμως το 2009 υπήρχαν 17 συνεταιριστικές τράπεζες, οι περισσότερες εκ των οποίων εξαφανίστηκαν ..

Η «Όλυμπος» που προέκυψε από την συνένωση των συνεταιριστικών τραπεζών Έβρου και Δράμας, ήταν στην κυριολεξία στον αέρα, αφού δεν διέθετε τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Φυσικά οι αποταμιευτές της τράπεζες εξασφαλίστηκαν πλήρως καθώς οι καταθέσεις (περίπου 85 εκατ ευρώ) μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα.

Όμως σε αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να προχωρήσουν προσεχώς και άλλες συνεταιριστικές τράπεζες…

Το τελευταίο διάστημα οι διεργασίες είναι έντονες στο κομμάτι των συνεταιριστικών.

Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα Χανίων βρισκόταν σε συζητήσεις για την απορρόφηση της από την Παγκρήτια.

Το σχέδιο αυτό ναυάγησε, καθώς η Χανίων θεώρησε ότι η Παγκρήτια δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και προχώρησε στο «σπάσιμο» της συμφωνίας.

Σήμερα η Παγκρήτια βρίσκεται σε διαδικασία για την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Παγκρήτια ολοκλήρωσε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους 98,7 εκατ. ευρώ και η Thrivest Holdings συμφερόντων των κ.κ Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου να καθίσταται ο βασικός της μέτοχος.

Παράλληλα μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC από την Παγκρήτια και στη συνέχεια αναμένεται η συνένωση με την Τράπεζα Αττικής, διαδικασία που θα «γεννήσει» μία ισχυρή μη συστημική τράπεζα.

Σε ότι αφορά τώρα τις εναπομείνασες συνεταιριστικές τράπεζες, αυτές είναι:

Η Συνεταιριστική Καρδίτσας, που έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 21% και δείκτη µη εξυπηρετούµενων δανείων 17%.

Η Συνεταιριστική Ηπείρου, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16% και ενεργητικό 287 εκατ. ευρώ και δίκτυο 7 καταστημάτων.

Η Συνεταιριστική Θεσσαλίας, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,8% και ενεργητικό 302 εκατ. ευρώ και δίκτυο 9 καταστημάτων.

Η Χανίων, είναι σήμερα η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα µε ενεργητικό 680 εκατ. ευρώ, δάνεια 487 εκατ. ευρώ, δείκτη µη εξυπηρετούµενων δανείων 48%, συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13% και δίκτυο 21 καταστημάτων.

Διαβάστε ακόμη: