Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον εγκληματικό εμπρησμό στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου στις 5 Μαΐου 2010.

Τα θύματα της Marfin είναι η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών).

Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Η μνήμη των θυμάτων θα τιμηθεί σήμερα στις 11 το πρωί, με τρισάγιο στην πλατεία Καρύτση.

Νέες έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών

Το 2021 ο φάκελος «Marfin» άνοιξε μετά την άτυπη έρευνα της ειδικής ομάδας της Κρατικής Ασφάλειας.  Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι ο νέος γύρος ερευνών για τον εμπρησμό, που κόστισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας, θα οδηγήσει σε ταυτοποίηση των δραστών, με τα στελέχη της Αστυνομίας να σημειώνουν ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας».

Στην αρμόδια υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας συγκροτήθηκε ειδική ομάδα, τα μέλη της οποίας ανέλαβαν όχι μόνο την επεξεργασία του διαθέσιμου υλικού αλλά και την αναζήτηση νέου.

Η δίκη της Marfin

Ως ύποπτος για τον εμπρησμό της Marfin συνελήφθη ο Θεόδωρος Σίψας 34 ετών καιο ο Παύλος Αντρέεβ οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη. Το βούλευμα αναφέρει ότι υπήρχαν και άλλα δύο άτομα αυτουργοί του εμπρησμού, τα οποία είναι άγνωστα.

Σημειώνεται ότι οι συγγενείς των θυμάτων κινήθηκαν νομικά κατά της τράπεζας Marfin, καθώς εργάζονταν την ημέρα της γενικής απεργίας και πέτυχαν αποζημιώσεις ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στους συγγενείς του ενός θύματος και και 720.000 ευρώ στους υπαλλήλους που εγκλωβίστηκαν στο κτίριο.

To 2013 στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

H  δίκη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 χωρίς κάποιος από τους αυτουργούς του εμπρησμού να καταδικαστεί. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μνημείο των θυμάτων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τίμησε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Marfin, της Παρασκευής Ζούλια, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, αποθέτοντας λίγα λουλούδια στο σημείο όπου έχασαν άδικα τη ζωή τους, θύματα τυφλού φανατισμού και ιδεολογικής βίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Έγκλημα στη Marfin: Δώδεκα χρόνια μετά, νέες έρευνες - Τα πολιτικά μηνύματα

Κ. Μπακογιάννης: Δεν ξεχνάμε

«Δεν ξεχνάμε κανένα θύμα της Μαρφίν που χάθηκε άδικα εκείνη την καταραμένη ημέρα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ζητεί να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.

«Το αγέννητο παιδί της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου θα ήταν σήμερα 12 χρονών. Θα πήγαινε Γυμνάσιο, θα διάβαζε, θα έπαιζε. Δεν τους ξεχνάμε. Όπως δεν ξεχνάμε και τον Επαμεινώνδα και την Παρασκευή. Δεν ξεχνάμε κανένα θύμα της Μαρφίν που χάθηκε άδικα εκείνη την καταραμένη ημέρα. Επιτέλους δικαιοσύνη. Επιτέλους κάθαρση», έγραψε ο κ. Μπακογιάννης στο Facebook.

Το μήνυμα του Νίκου Δένδια

«12 χρόνια από την εγκληματική ενέργεια του εμπρησμού της Marfin», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Δεν ξεχνάμε τις 4 ζωές που χάθηκαν», προσθέτει ο κ. Δένδιας.