Ο γάλλος ιστορικός Emmanuel Le Roy Ladurie, από τους πιο μεταφρασμένους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απεβίωσε χθες, Τετάρτη, σε ηλικία 94 ετών, έγινε σήμερα γνωστό από την οικογένειά του, η οποία επιβεβαίωσε πληροφορία της εφημερίδας Le Figaro.

Σπούδασε στην Ecole normale supérieure (ENS), από την οποία πέρασαν πολυάριθμοι γάλλοι διανοούμενοι. Μετά το διδακτορικό του, τα ενδιαφέροντά του τον ώθησαν να γράψει τόσο για τον αγροτικό κόσμο, όσο και για τις ανισότητες ή ακόμα για το κλίμα.

Ο Emmanuel Le Roy Ladurie εξέδωσε την πρώτη μονογραφία του για το κλίμα στο Λανγκεντόκ το 1955 και την πρώτη του Ιστορία του Κλίματος το 1967, σχετικά με τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη και μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ιστορικοί δεν ενδιαφέρονταν τότε για το κλίμα, με περιγέλασαν. Έλεγαν μάλιστα πως επρόκειτο για ψευδοεπιστήμη, ενώ το ζήτημα ήταν να δημιουργηθεί μια γνώση», είχε πει το 2009, όταν είχε μιλήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ομολογώ ότι ανησυχώ, για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου τον αιώνα που έρχεται», είχε προσθέσει.

Γνωστός στο μεγάλο κοινό στα χρόνια 1960-70 έγινε όμως με τις εργασίες του για τον αγροτικό κόσμο («Μονταγιού, ένα οξιτάνικο χωριό από το 1294 ως το 1324», στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Εικοστού Πρώτου)

Λάτρης των καλών κρασιών, διετέλεσε καθηγητής στο Μονπελιέ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris-VII, γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθηγητής στο Collège de France.

Υπήρξε επίσης χρονικογράφος στην εφημερίδα Le Monde και στα περιοδικά Le Nouvel Observateur, L’ Express, Le Figaro litteraire.

Διαβάστε ακόμη: