Τη θλιβερή είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε ο συνεργάτης της και τραγουδιστής παραδοσιακής μουσικής Γιάννης Καψάλης, με ανάρτηση στο Facebook.

«Δυστυχώς έφυγε απ’ τη ζωή η μεγαλύτερη τραγουδίστρια που έβγαλε ο τόπος μας, Η μεγάλη Φιλιώ Πυργάκη. Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας Φιλιώ. Καλό παράδεισο», έγραψε στην ανάρτησή του.

Η αρχή μιας μεγάλης καριέρας

Η Φιλιώ Πυργάκη γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Σικυωνίων Κορινθίας στις 11 Οκτωβρίου 1939 και άρχισε να τραγουδάει από 14 ετών. Στα 17 της χρόνια κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο και εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας της ηχογράφησε περισσότερους από 200, ενώ το όνομά της συνδέθηκε με το δημοτικό τραγούδι και τα πανηγύρια.

«Ήμουν ένα χωριατοκόριτσο από την Πελοπόννησο. Φτώχια πολλή, πήγαινα με τα πρόβατα στο βουνό και τραγουδούσα», είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της στη LiFO.

«Όταν με πήρε μαζί του ο θείος μου να τον συνοδέψω σε ένα γάμο, ήμουνα έτοιμη. Δεν χρειαζόμουν ούτε δάσκαλο ούτε σχολή. Είμαι αυτοδίδακτη. Ό,τι κατεβάζει ο εγκέφαλος το τραγουδάει η Πυργάκη. Από 14 χρονών με έπαιρνε μαζί του, εκεί ψήθηκα, πάνω στη δουλειά. Στα 17 αποφάσισα να ανέβω στην Αθήνα, δεν με σήκωνε το χωριό. Τότε έκανα τον πρώτο μου μικρό δίσκο: Βαρέθηκα τα νιάτα μου στη μια πλευρά, ο Μπαρμπανικόλας στην άλλη. Ε, και μετά προέκυψαν το ένα κοντά στο άλλο τα μικρά δισκάκια. Μικρούς και μεγάλους έχω κάνει πάνω από 200 δίσκους συνολικά!», είχε αναφέρει σε συνέντευξη της το 2007.

Οι περιοδείες στο εξωτερικό

Πέρα από τις αναρίθμητες εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η Φιλιώ Πυργάκη έκανε και πολλές στο εξωτερικό- στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σκανδιναβία ενώ συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς.

«Το αγαπάω αυτό που κάνω, είναι η ζωή μου όλη. Έχω πάει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου κι έχω περάσει πολύ ωραία. Στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία ήταν δέκα χιλιάδες κόσμος σε μια μεγάλη αλάνα και με αποθέωσαν, εκεί να δεις μεγαλεία. Έχω πάει στον Καναδά, στην Αμερική, στη Γερμανία, όπου υπάρχει ελληνισμός», είχε αναφέρει.