Μια 15χρονη από τη Θήβα είναι ο πρώτος θάνατος ανηλίκου από κορωνοϊό στην Ελλάδα.
Την τελευταία της πνοή άφησε στο νοσοκομείο της Θήβας 15χρονη, η οποία νοσηλευόταν με κορωνοϊό.
Η κοπέλα, με σοβαρό αδιάγνωστο υποκείμενο νόσημα, εισήχθη σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο και βρέθηκε θετική στο τεστ κορωνοϊού, στο οποίο υπεβλήθη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε λίγο αργότερα μετά από ανακοπή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η άτυχη 15χρονη είχε εξαιρετικά υψηλές τιμές σακχάρου, και όπως διαπίστωσαν οι γιατροί αδιάγνωστο σακχαρώδη διαβήτη.
Η μητέρα της, επίσης θετική στον κορωνοϊό, νοσηλεύεται διασωληνωμένη από χθες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μεταφέρθηκε.

Ευρωπαϊκή έρευνα: Εξαιρετικά σπάνιοι οι θάνατοι παιδιών από κορωνοϊό

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε στα μέσα του 2020, οι θανάτοι παιδιών από κορωνοϊό, θεωρούνται εξαιρετικά σπάνιοι.
Ο θάνατος ανηλίκου από κορωνοϊό είναι εξαιρετικά σπάνιο συμβάν. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα, οι θάνατοι παιδιών συμβαίνουν σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων, καθώς συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της ασθένειας, επιβεβαιώνοντας και τις αρχικές θεωρίες των γιατρών.
Συνολικά 82 νοσοκομεία και κλινικές συμμετείχαν σε αυτή την πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη σε παιδιά και εφήβους (ηλικίας από τριών ημερών ως 18 ετών) και η οποία και δημοσιεύθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι στο επιστημονικό περιοδικό The lancet Child & Adolescent Health.
Η έρευνα διεξήχθη από ειδικούς από τη Βρετανία, την Αυστρία και την Ισπανία και δείχνει ότι σε σύνολο σχεδόν 600 παιδιών κάτω των 18 ετών που προσβλήθηκαν από την covid-19, μόνο το ένα τέταρτο είχε υποκείμενα νοσήματα.
Το ποσοστό αυτό είναι μικρό σε σχέση με αυτό που εμφανίζεται στους ενήλικες, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.
Από τους 582 ανήλικους ασθενείς που εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικοί στα ιολογικά τεστ, μόνο τέσσερις πέθαναν, όλοι τους άνω των δέκα ετών, εκ των οποίων οι δύο έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
Μικρό, αλλά αξιοσημείωτο ποσοστό, παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας (8%, δηλαδή 48 ανήλικοι ασθενείς σε σύνολο των 582).
Η έκθεση βασίστηκε σε στοιχεία από νοσοκομεία και σε αυτή δεν περιλαμβάνονται άλλες πιο ήπιες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν χρειάστηκε συμβουλή γιατρού ή νοσηλεία.