Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, συνέπεια στις βασικές αξίες και προσήλωση στην ανάπτυξη της ίδιας της εταιρείας, ενισχύοντας παράλληλα και τον ελληνικό τουρισμό στην προσπάθεια για άμβλυνση της εποχικότητας.

Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές προκλήσεις στο επόμενο κεφάλαιο της AEGEAN μετά τα γενέθλια των 25 ετών όπως τις περιγράφει ο πρόεδρος κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ο οποίος θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες, στις 4-7 Ιουνίου, στο Μόντε Κάρλο, μαζί με περισσότερους από 60 επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, διεκδικώντας τον τίτλο του ‘’ΕΥ World Entrepreneur Of The Year’’, της διεθνούς εταιρείας ΕΥ με μακροχρόνια παρουσία στο χώρο των ελεγκτικών, συμβουλευτικών, νομικών και λοιπών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις σε πάνω από 150 χώρες. Από το τιμόνι του ομίλου Βασιλάκη, με τις εισηγμένες AEGEAN Airlines και Autohellas- HERTZ ο κ. Βασιλάκης αναδείχθηκε φέτος ως ο «Ελληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς» στο θεσμό της ΕΥ Ελλάδος, με τη φετινή συγκυρία του διεθνούς διαγωνισμού να συμπίπτει και με τα γενέθλια των 25 ετών της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής, από την πρώτη πτήση στις 28 Μαϊου του 1999 με μόλις δύο αεροπλάνα.

«Μετά από 25 χρόνια από την πρώτη μας πτήση, οι συνθήκες, τα μεγέθη και οι προκλήσεις είναι πολύ διαφορετικές, ο στόχος όμως παραμένει σταθερός. Να προσπαθούμε να προσφέρουμε κάθε μέρα, κάθε χρόνο, κάτι περισσότερο, κάτι διαφορετικό στους επιβάτες μας, αναβαθμίζοντας το ταξίδι τους και τιμώντας την επιλογή τους σε εμάς», δηλώνει ο κ. Βασιλάκης. «Πιστεύω ότι το όραμα του ιδρυτή Θεόδωρου Βασιλάκη για ποιότητα και αξιοπιστία είναι σήμερα βαθιά στην κουλτούρα όλων των ανθρώπων μας. Καθώς προχωράμε στο επόμενό μας κεφάλαιο, η πρόκληση για τη νέα γενιά στελεχών μας, μια πολύ πιο μεγάλη ομάδα με εξαιρετικές δυνατότητες, είναι καινοτομία και ανταγωνιστικότητα για τις νέες συνθήκες, φρεσκάδα παράλληλα με συνέπεια στις βασικές μας αξίες και φυσικά να μείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξή μας, που συμβάλλει στην εικόνα και στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας».

Το ενδιαφέρον από μεγάλους ιδιώτες και κορυφαία funds για την Aegean

 

Οι σταθμοί

Στη διάρκεια των 25 ετών λειτουργίας της, η εταιρεία ξεχωρίζει τους σταθμούς που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξή της, με κυριότερους: την εισαγωγή της AEGEAN στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2007, τη συμμετοχή της στη μεγαλύτερη παγκόσμια αεροπορική συμμαχία Star Alliance το 2010, την εξαγορά της Olympic Air το 2013, την παραγγελία 46 αεροσκαφών της οικογένειας Airbus Α320 neo το 2018, η οποία πρόσφατα αυξήθηκε, φτάνοντας τα 50 αεροσκάφη, καθώς και τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα πράσινα hangar της Ευρώπης, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που ανακοινώθηκε το 2022. Πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε σε ένα επόμενο κύκλο ανάπτυξης με την παραγγελία των τεσσάρων νέων αεροσκαφών Α321neo LR που θα καλύπτουν αποστάσεις έως και 7,5 ωρών, από την Ελλάδα προς τις περιοχές του Κόλπου, την Ινδία και την Κεντρική Αφρική με αναβαθμισμένο επίπεδο άνεσης στους μακρινούς, εκτός ΕΕ, προορισμούς.

Από την άλλη, η πιο δύσκολη στιγμή για τον όμιλο, σύμφωνα με τους επιτελείς της, ήταν το 2020, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της -όπως άλλωστε και όλες οι εταιρείες του κλάδου- λόγω της πανδημίας του COVID που καθήλωσε τα αεροσκάφη. Μία κρίση που ήρθε συγκυριακά, παράλληλα με το νέο εγχείρημα της AEGEAN η οποία το Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν την επιβολή της καραντίνας, είχε παρουσιάσει την εκκίνηση του νέου κύκλου ανάπτυξής της, παρουσιάζοντας τη νέα εταιρική της εικόνα και τα τρία πρώτα νέα αεροσκάφη της οικογένειας Airbus Α320neo με κινητήρες Pratt & Whitney. Η κρίση του κορωνοϊού έφερε την απόλυτη κατάρρευση και στα ελληνικά αεροδρόμια, με την επιβατική κίνηση να σημειώνει μία άνευ προηγουμένου μείωση κατά περισσότερο του 80% μεταξύ Απρίλιου – Δεκέμβριου του 2020. Η πτώση στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 92%, 62% και 77%, αντίστοιχα.

Ευτύχης Βασιλάκης – Autohellas: Η εταιρεία με κέρδη – μερίσματα

Φυσικά αντίστοιχη ήταν και η επίδραση στην δραστηριότητα και το αποτελέσματα της AEGEAN με τη διοίκηση του διδύμου Ευτύχη Βασιλάκη – Δημήτρη Γερογιάννη να προχωρά στη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης, δουλεύοντας «επίμονα και ομαδικά», όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γερογιάννης. Η θωράκιση με ταμειακά αποθέματα ύψους 510 εκατ. ευρώ που διατήρησαν η διοίκηση και οι μέτοχοι εντός εταιρείας, η στήριξη των τραπεζών, αλλά και η ενίσχυση των 120 εκατ. που δόθηκε από το κράτος ως αποκατάσταση της ζημίας που είχε υποστεί από τον COVID έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο στην εταιρεία να προσαρμοστεί και να επανέλθει, στο πλαίσιο και της σταδιακής, δύσκολης επανεκκίνησης του τουρισμού.

Την περίοδο 2023- 2024 η εταιρεία υπερβαίνει τους αριθμούς του 2019, με ιστορικά υψηλές επιδόσεις την περασμένη χρονιά. Το 2023 ο όμιλος είχε το μεγαλύτερο δίκτυο στην ιστορία του, 180 προορισμούς εσωτερικού/εξωτερικού με ενδυνάμωση του υφισταμένου δικτύου εξωτερικού προς τη δυτική Ευρώπη, αλλά και προς νέες αναπτυσσόμενες αγορές και συγκεκριμένα κυρίως προς την Ανατολή γεγονός που αποτελεί στόχο της δικτυακής ανάπτυξης. Επιπλέον, συνεχίζει να επενδύει και να επιτυγχάνει την ορθολογική αύξηση της δραστηριότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φιλοδοξώντας να συμβάλλει στη μείωση της εποχικότητας της αεροπορικής κίνησης και της ίδιας δραστηριότητας.

Για τη φετινή χρονιά, η AEGEAN ενισχύει το υπάρχον δίκτυο της Αθήνας, επενδύοντας σε υφιστάμενα δρομολόγια, όπως το Λονδίνο με την προσθήκη 4ης πτήσης, τη Φρανκφούρτη με την 2η καθημερινή πτήση, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, τη Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται σε νέες αγορές με την προσθήκη προορισμών που δίνουν μια καινούργια δυναμική, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, πλαισιώνει την ανάπτυξή με νέες, στρατηγικές συνεργασίες με άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως, οι Emirates, Saudia και Juneayo, με τις οποίες προχωρά σε συμφωνίες κοινού κωδικού (codeshare).

Για το καλοκαίρι του 2024, το θερινό πρόγραμμα της εταιρείας απαρτίζεται από περίπου 13,4 εκατ. θέσεις, +6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ «ένα σημαντικό κομμάτι της αύξησης κατανέμεται και εκτός της υψηλής περιόδου, ώστε να μειώσουμε την εποχικότητα», όπως επισημαίνουν οι επιτελείς. Για παράδειγμα, ο Απρίλιος και ο Μάιος «έτρεξαν» με ρυθμούς αύξησης 12- 14% στη χωρητικότητα.

Πρόσφατα, με αφορμή ακριβώς τα γενέθλια των 25 ετών της αεροπορικής, ο κ. Γερογιάννης προέβλεψε ότι το 2024 θα είναι «μία καλή χρονιά» σε επίπεδο μεγεθών, σε συνέχεια και των ιστορικών υψηλών που κατέγραψε η εταιρεία το 2023. Για το 2024 η εταιρεία συνολικά, η AEGEAN προγραμματίζει να διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις, από τις 7 βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες, με 249 δρομολόγια.

Διαβάστε ακόμη: