Οι αινιγματικές μορφές του εικαστικού Ευθύμη Μαλαφούρη παρουσιάζονται αυτές τις μέρες με τίτλο «Γεωμετρικές Διαδρομές» στην Γκαλερί Περί Τεχνών. Ο καλλιτέχνης με γεωμετρικό τρόπο αποδίδει εικόνες συνταιριάζοντας τα σχήματα αρμονικά στο σύνολο τους.

Οι πρωταγωνιστές του -παρά την έλλειψη χαρακτηριστικών του προσώπου- έχουν άμεση επικοινωνία με τον θεατή εκφράζοντας με τρόπο υπαινικτικό δυνατά συναισθήματα χάρη στην εξαιρετική εικαστική τους απόδοση. Σχήματα διαφόρων διαστάσεων, χρώματα, πειραματισμοί με το φως, εύστοχες φωτοσκιάσεις συνθέτουν τον εικαστικό κόσμο του Μαλαφούρη. Ο Βερμέρ, ο ΝτεΚίρικο καθώς και ο Μπουζιάνης και ο Θεόφιλος είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που έχουν στιγματίσει τη δική του «γεωμετρική» διαδρομή.

Η μουσειολόγος Βασιλική Μαρκάκη γράφει στο κείμενο του καταλόγου μεταξύ άλλων: “…Οι υπαινικτικές φιγούρες του Μαλαφούρη, αινιγματικοί κυβιστικοί σχηματισμοί που φέρνουν στο νου κλασικές μορφές της τέχνης, επιτυγχάνουν να επικοινωνήσουν συναισθήματα παρά την έλλειψη χαρακτηριστικών του προσώπου – κι αυτό είναι ίσως το παράδοξο του Μαλαφούρη.

Η έλλειψη επικέντρωσης στο πρόσωπο είναι φόρος τιμής στον «ποιητή της τέχνης» Εγγονόπουλο αλλά και τον ελληνογεννημένο DeChirico, ενώ παράλληλα κλείνει το μάτι στις πιο σύγχρονες κοινωνιολογικές προσεγγίσεις και τις συζητήσεις περί κοινωνικού φύλου.”

 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

-Ευθύμη, τα έργα της τελευταίας έκθεσης σας θυμίζουν άλλες εποχές και έχουν έναν μυστικιστικό χαρακτήρα. Από πού εμπνέεστε;

– Συνολικά θα έλεγα, εμπνέομαι από τις καθημερινές εικόνες των ανθρώπων γύρω μου, είτε στο δικό μου κόσμο, είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στον ευρύτερο κόσμο. Εικόνες που μπορεί να προέρχονται από άλλες χώρες-από τα βουνά ή την έρημο, από τις μεγαλουπόλεις ή τα χωριά- αλλά και από τον κινηματογράφο. Μου αρέσει να παρατηρώ τον κόσμο σαν παιδί και ανά πάσα στιγμή. Είμαι όλος αυτιά να ακούσω το ένστικτό μου, πότε θα σπαρταρήσει βλέποντας μια εικόνα.

Όταν μια εικόνα μου κάνει το κλικ, δεν κρατιέμαι παρά να την αποδώσω, να τη δοκιμάσω στο χαρτί για να δω αν αυτό που θα μου δώσει, θα συνεχίζει να μου λέει κάτι. Όλα γύρω μου με εμπνέουν, τα χρώματα, οι καταστάσεις, το design, τα αυτοκίνητα, τα κτήρια, η φύση, αλλά και ένα χαμόγελο ή κάποια αθλητική δραστηριότητα όπως το σερφ, το οποίο φρεσκάρει το μυαλό μου και το καθιστά έτοιμο να ρουφήξει μια νέα ενέργεια.

-Από ποιους καλλιτέχνες πιστεύετε ότι έχετε δεχτεί επιρροές;

– Σπάνια θα δω έναν καλλιτέχνη και θα πω ότι δε μου αρέσει και μάλιστα μιλώντας για καλλιτέχνες δε μιλάω μόνο για ζωγράφους ή γλύπτες. Καλλιτέχνης για μένα δεν είναι μόνο αυτός που κρατάει ένα στυλό, ένα πινέλο ή ένα μικρόφωνο. Θεωρώ ότι το να είσαι καλλιτέχνης, είναι μια στάση ζωής. Με εμπνέουν και με επηρεάζουν άνθρωποι που παίρνουν μία εικόνα και με το δικό τους τρόπο τη μεταφράζουν και καταφέρνουν να την ορίσουν ως μία στάση ζωής, πολλές φορές κόντρα σ’ αυτό που θα περίμενε κανείς ότι θα απέδιδαν.

Αν περιοριστώ στο να μιλήσω για ζωγράφους, σίγουρα σε πολλά έργα μου, ακόμα και υποσυνείδητα, όχι απλά επηρεάζομαι, αλλά κι αποτίνω φόρο τιμής σε αυτούς από τους οποίους έμαθα, σε καλλιτέχνες που απλώνονται σε όλο το φάσμα της ιστορίας της τέχνης, από τις νωπογραφίες και την Αναγέννηση μέχρι τη μοντέρνα τέχνη και το street art. Μέσα σ ’αυτούς, θα ξεχώριζα το Βερμέρ και τον ΝτεΚίρικο καθώς επίσης τον Μπουζιάνη και το Θεόφιλο.

Οι φόρμες σας αποδίδονται με γεωμετρικά σχήματα. Άλλοτε με αιχμηρά τρίγωνα, άλλοτε με γαλήνια οβάλ. Τι θέλετε να αποδώσετε με αυτόν τον τρόπο;

– Θέλω να αποδώσω συνθέσεις σχημάτων, οι οποίες συνειρμικά μπορεί να φέρνουν στο νου μας γνώριμες εικόνες. Τα σχήματα στα έργα μου, γεννιούνται μέσα από έναν πειραματισμό που έχει ως στόχο να αποτυπώσω στο χαρτί την εικόνα που έχω στο μυαλό μου. Η κάθε επιφάνεια, είτε είναι τριγωνική, είτε έχει οβάλ σχήμα, υπηρετεί το όλο. Με μια διαφορετική απόδοση του φωτός, της σκιάς και των χρωμάτων, η ίδια φόρμα μάς δημιουργεί μια τελείως άλλη αίσθηση.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr