Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα γαλλικά μαχητικά αναχώρησαν ώρα 09:25 τοπική (ώρα Ελλάδος 10:25) από το Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης. Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν στις 12:44.

«”Γεράκι red”. Καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», είπε στους Έλληνες πιλότους των έξι Rafale ο υπεύθυνος του πύργου ελέγχου της αεροπορικής βάσης στην Τανάγρα.

Λίγα δευτερόλπετα προηγουμένως, στην πρώτη διέλευσή τους πάνω από τον διάδρομο της Τανάγρας, οι χειριστές των Rafale έκαναν προσομοίωση touch and go, δηλαδή λίγο προτού ακουμπήσουν στον διάδρομο, απογειώθηκαν εκ νέου και έκαναν ακόμη μια στροφή προς την 114 Πτέρυγα Μάχης.

Τα Rafale εντάσσονται στην ΜΠΚ 332 μοίρα που έχουν χαρακτηριστικό κλήσης τη λέξη «γεράκι».

Τα τέσσερα από τα έξι Rafale (τα συγκεκριμένα αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία) είναι μονοθέσια και τα άλλα δύο διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων. Στα διθέσια Rafale, συγκυβερνήτες στο πιλοτήριο είναι Γάλλοι εκπαιδευτές της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, τα έξι Rafale που θα πιλοτάρουν εκπαιδευμένοι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου πέρασαν στις 12:22.

Δείτε την τελετή υποδοχής τους παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Τανάγρα:

Μετά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, τα Rafale συνoδεύει ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

«Με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, η Ελλάδα κρατά ανοιχτή και την πόρτα του διαλόγου» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Τουρκία.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλών: «Οι ριπές του ανέμου είναι έτοιμες να φυλάξουν τους ελληνικούς ουρανούς. Μέσα στο 2022 θα αφιχθεί και η δεύτερη εξάδα και ως τα μέσα του 2023 η τρίτη, για να ακολουθήσουν αμέσως μετά και τα υπόλοιπα έξι. Η απόκτησή τους συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της πολεμικής μας αεροπορίας, που είχε χαρακτηγριστεί κατεπείγουσα, απαντά ωστόσο και στις επίκαιρες ανάγκες της αμυντικής μας θωράκισης και στις συνθήκες πάνω από το εθνικό έδαφος και στο Αιγαίο, συνεχίζοτας την παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, που ξεκινά από τη Μεταπολίτευση. Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, που καθιστά την αεροπορία μας μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας και Γαλλίας, δινοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο, πιο ειρηνικό αύριο για την ευρύτερη περιοχή. Σε λίγο, θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες, με τις οποίες μοιράζονται κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία».

Και συνέχισε, αναφέροντας: «Για την απόκτηση των Rafale, δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνουμε την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα διαλόγου. Τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα Γεράκι. Όπως “Ιέραξ” ονομάστηκε ένα από τα πρώτα στατιωτικά αεροπλάνα που έλαβε ξανά η Ελλάδα πριν από 110 χρόνια από τη Γαλλία επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα. Καλωσορίζω τους χειριστές των Rafale, που τα έφεραν εδώ από τη Γαλλία, με τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου: Η Ελλάς θα παρακολουθεί πάντα την πρόοδο των εθνών κι έχω την ελπίδα πως δια των αεροπλάνων μας, θα ανυψωθεί η εθνική μας ελπίδα».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ένστολων.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο – συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 – από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, με συνολικό κόστος 3,3 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

 

Μαχητικά Rafale σχημάτισαν τα ελληνικά χρώματα πάνω από την Ακρόπολη (Εικόνες)