Στην οριστικοποίηση της συμφωνίας με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech, για την προμήθεια επιπλέον 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου που παράγουν, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ εξασφάλισε 300 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου πέρσι τον Νοέμβριο και στις 8 Ιανουαρίου ανακοίνωσε μια προκαταρκτική συμφωνία για άλλες τόσες, για την οποία ήταν σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου συμβολαίου. Όπως ανακοίνωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters «η Επιτροπή ενέκρινε τη νέα σύμβαση σήμερα».

Σύμφωνα με αξιωματούχο -που συμμετείχε στις συνομιλίες με την Pfizer- με βάση νέα συμφωνία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη παραγγείλει άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις, που θα παραδοθούν φέτος, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Ένας εκπρόσωπος της Pfizer είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι συζητήσεις με την Κομισιόν «συνεχίζονται», ενώ ο εκπρόσωπος της BioNTech απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.