Την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στη Ρωσία αναμένεται να συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για φρικαλεότητες που διέπραξαν ρωσικά στρατεύματα εναντίον αμάχων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις που ασκεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, η Ευρώπη βρίσκεται μακριά από ένα μποϊκοτάζ της ρωσικής ενέργειας, που θεωρείται από πολλούς ως ο μόνος τρόπος για να ασκηθεί αρκετή οικονομική πίεση στη Ρωσία για να αλλάξει την πορεία της, σημειώνει το Reuters, καθώς αποτελεί εμπόδιο η στάση της Γερμανίας.

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ απέρριψε εκ νέου σήμερα την επιβολή ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ που συντονίζει τις ενέργειες των κρατών μελών, έγραψε την Κυριακή στο Twitter ότι «οι περαιτέρω κυρώσεις και η υποστήριξη της ΕΕ βρίσκονται καθοδόν», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω τι είδους κυρώσεις εξετάζει η Ε.Ε.

«Αν οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης ή σε εταιρείες από άλλες χώρες (π.χ. Κίνα ή Ινδία) που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, ο οικονομικός αντίκτυπος (των νέων κυρώσεων) είναι πιθανό να περιοριστεί», δήλωσε ο Πωλ Ντόνοβαβ, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management.

Η Ευρώπη στέλνει στη Ρωσία σχεδόν 1 δισ. δολάρια την ημέρα για να πληρώσει τις εισαγωγές πετρελαίου, διυλισμένων προϊόντων, άνθρακα και φυσικού αερίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη σημείωσαν οριακές μεταβολές το πρωί της Δευτέρας, υποδηλώνοντας χαμηλές προσδοκίες για μια δραματική αλλαγή στην πολιτική της Ευρώπης.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν οριακές μεταβολές, με το brent στα 104,29 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κάτω από τα 100 δολ. στα 99,38 δολ. το βαρέλι.

Κυρώσεις σε πετρέλαιο και άνθρακα ζητά ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε ότι χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και έκανε λόγο για σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας.

“Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούτσα)”, δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

“Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα”, πρόσθεσε.

Οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος την Κυριακή 10 Απριλίου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.

Η Ρωσία αρνείται τι οι δυνάμεις της ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούτσα κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια ”παράσταση” για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ.