Με αφορμή πλήθος ερωτημάτων ασφαλισμένων για το πώς πρέπει να αντιδράσουν στην παραχώρηση από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. προς τα πρώην μέλη του ΔΣ κ.κ. Καρούτζο, Ντελέζο και Σταθάτου, προσωπικών δεδομένων – μεταξύ των οποίων και ο ΑΦΜ – 4.515 ασφαλισμένων που ψήφισαν με ηλεκτρονικό τρόπο στις εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2021, ο ΕΔΟΕΑΠ διευκρινίζει:

Ο τρόπος της νομικής αντίδρασης του ΕΔΟΕΑΠ για την απαράδεκτη παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων του θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, έπειτα από εισήγηση των νομικών συμβούλων του Οργανισμού. Ο ΕΔΟΕΑΠ είχε ενημερώσει εγκαίρως, με ανακοίνωση προς τους ασφαλισμένους του (28/1/2022) για τη μη νόμιμη παραχώρηση προσωπικών δεδομένων και είχε προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναμένοντας την απόφασή της, την οποία επίσης γνωστοποίησε.

Διαβεβαιώνουμε τους ασφαλισμένους μας ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ θα πράξει ό,τι χρειαστεί, τόσο προς την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. όσο και προς τα τρία πρώην μέλη του ΔΣ, που έχουν πλέον στα χέρια τους τους ΑΦΜ και άλλα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων.

Ταυτοχρόνως ο ΕΔΟΕΑΠ διευκρινίζει η ίδια η ΕΔΥΤΕ Α.Ε., στην «απολογία» της κατά την ακρόαση στην Αρχή Προστασίας, παραδέχτηκε ότι προέβη στη χορήγηση των ΑΦΜ «διότι δεν εμπίπτει σε οποιαδήποτε εξαίρεση»! Αλλά και η ίδια η Αρχή Προστασίας, στην απόφασή της τονίζει ότι δόθηκαν οι ΑΦΜ των ασφαλισμένων, επιβάλλοντας διοικητικό πρόστιμο.

Αξίζει δε να επισημανθεί ότι η ΕΔΥΤΕ ΑΕ παρέδωσε στα τρία πρώην μέλη του ΔΣ τα προσωπικά δεδομένα παρά τη ρητή απαγόρευση της εισαγγελικής εντολής, η οποία εξαιρούσε «ΑΦΜ και λοιπά στοιχεία ΔΟΥ». Δυστυχώς όμως τα προσωπικά στοιχεία δόθηκαν παρότι ο ΕΔΟΕΑΠ, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων του, με παρέμβασή του ζήτησε και πέτυχε την ανάκληση της εισαγγελικής εντολής στο σύνολό της. Αν και γνωστοποίησε αμέσως την απόφαση αυτή στην ΕΔΥΤΕ Α.Ε., αυτή προχώρησε στη χορήγησή τους στους κ.κ. Καρούτζο, Ντελέζο, Σταθάτου.

Ο ΕΔΟΕΑΠ διευκρινίζει ακόμη ότι η σύμβασή του με την εταιρεία GR.I.S.S του κ. Εμμ. Σφακιανάκη, ως ειδικού πραγματογνώμονος για την τεχνική έκθεση επί των αιτιάσεων που έθεσαν τα τρία πρώην μέλη του ΔΣ καθώς και την τήρηση της νομιμότητας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, περιλαμβάνει και συμφωνία εμπιστευτικότητας όπως άλλωστε επιβάλλεται. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός, βάσει των οδηγιών του DPO, έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, όπως άλλωστε πράττει συνεχώς.

Διαβάστε ακόμη: