Σε μια αποκάλυψη που προκάλεσε αίσθηση και στην Ιταλία και στην Αλβανία προχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας παραδέχθηκε ότι έκανε «λαθρεμπόριο» εμβολίων για τον κορωνοϊό με τη συνεργασία του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, και μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Η αποκάλυψη του Ράμα έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην πόλη Μπέργκαμο όταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρθηκε στους πρώτους μήνες της πανδημίας και όταν είχε ξεκινήσει η παράδοση των πρώτων εμβολίων της Pfizer.

«Εκείνη την περίοδο δεν είχαμε κανένα εμβόλιο (σ.σ. στην Αλβανία) και η πίεση ήταν μεγάλη. Ο κόσμος φοβόταν ότι θα πεθάνει σαν τα ψάρια έξω από το νερό. Οπότε τότε είπα στον Ντι Μάιο (σ.σ. ο οποίο ήταν παρών στο συνέδριο): Μπορείς να μας δώσεις έναν συμβολικό αριθμό για να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό σε γιατρούς και νοσοκόμες;» ξεκίνησε την περιγραφή του ο Έντι Ράμα.

«Η πρώτη απάντηση ήταν αρνητική γιατί η Pfizer είχε ένα πολύ ιμπεριαλιστικό και καπιταλιστικό συμβόλαιο: Στα δίνω αλλά δεν μπορείς να τα δώσεις πουθενά αλλού. Κάθε άλλο παρά χριστιανική πρακτική» συνέχισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

«Τότε ο Λουίτζι μου είπε “είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί κάνουμε κάτι κακό“. Αλλά το κάναμε αυτό το σοβαρό με μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες» πρόσθεσε ο Έντι Ράμα.

Όπως σχολίασε, μάλιστα, «αν εγώ είμαι Αλβανό-Ιταλός, ο Ντι Μάιο είναι Ναπολιτανό-Αλβανός, και κάναμε μια επιχείρηση λαθρεμπορίου μαζί. Τι σόι Ιταλός ή Αλβανός είναι κανείς αν ακολουθεί πάντα τον νόμο;».

Συνεχίζοντας την αποκάλυψή του ο Έντι Ράμα εξήγησε ότι «υπήρχε, όμως, άλλο ένα πρόβλημα καθώς τα εμβόλια δεν μπορούσαν να παραμείνουν κρυμμένα αλλά έπρεπε να γίνουν».

Θυμήθηκε, μάλιστα, μια συνάντηση που είχε με δικηγόρους της Pfizer στην οποία ρωτήθηκε πού προμηθεύτηκε τις δόσεις για την Αλβανία.

«“Από μια φιλική χώρα” τους απάντησα αλλά αυτοί επέμειναν να τους πω από ποια φιλική χώρα “αλλιώς θα υποβάλουμε μήνυση”. Τότε εγώ τους είπα “έχουμε μάθει από τους Ναπολιτάνους ότι δεν πρέπει ποτέ, ποτέ, ποτέ, να προδίδεις τους φίλους σου στην αστυνομία” και έτσι δεν πρόδωσα αυτόν τον φίλο μου».

Απευθυνόμενος, τελικά, στον Λουίτζι Ντι Μάιο ο Έντι Ράμα κατέληξε: «Τώρα μπορούμε να το πούμε σε όλους. Τώρα θα έχεις τις εφημερίδες να γράφουν ότι είσαι λαθρέμπορος. Είσαι ένας ελεύθερος άνθρωπος Λουίτζι».

 

Διαβάστε ακόμη: