Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις πόλεις και τους πληθυσμούς τους υπήρξε, σε πολλές περιπτώσεις, ολέθρια. Για πάνω από ένα χρόνο, οι υγειονομικές κρίσεις, το σφράγισμα των εθνικών συνόρων και τα ασταμάτητα lockdown έπληξαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, κάποιες πόλεις τα κατάφεραν καλύτερα από άλλες στη διαχείριση της πανδημίας που σημαίνει πως οι πολίτες τους κατάφεραν να επιστρέψουν σε ρυθμούς κανονικότητας σχετικά πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Παροιμιώδης υπήρξε η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας που από νωρίς επαινέθηκε για τη διαχείριση της σοβαρής αυτής υγειονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου, το ότι μια πόλη της ανακηρύχθηκε ως η πιο βιώσιμη για το 2021 μόνο έκπληξη δεν αποτελεί.

Σε ένα προάστιο του Ώκλαντ | Travelstories

Το Ώκλαντ φιγουράρει στην κορυφή της λίστας τού Economist Intelligence Unit με τις 140 καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς, χάρη στην επιτυχία έγκαιρης συγκράτησης της πανδημίας και της σχετικά πρώιμης ασφαλούς άρσης των μέτρων.

Στην πρώτη δεκάδα της λίστας περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Αυστραλίας, δύο της Ιαπωνίας και άλλες δύο της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα: 

  1. Ωκλαντ, Νέα Ζηλανδία
  2. Οσάκα, Ιαπωνία
  3. Αδελαΐδα, Αυστραλία
  4. Ουέλιγκτον, Νέα Ζηλανδία
  5. Τόκιο, Ιαπωνία
  6. Περθ, Αυστραλία
  7. Ζυρίχη, Eλβετία
  8. Γενεύη, Eλβετία
  9. Μελβούρνη, Αυστραλία
  10. Μπρισμπέιν, Αυστραλία

«Οι πόλεις που ανελίχθηκαν στην κορυφή της κατάταξης φέτος είναι κυρίως εκείνες που πήραν αυστηρά μέτρα για τη συγκράτηση της πανδημίας» αναφέρει η Upasana Dutt από τον Economist Intelligence Unit. 

«Το σκληρό lockdown στη Νέα Ζηλανδία επέτρεψε στις κοινωνίες της να ξανανοίξουν και στους πολίτες πόλεων όπως το Ώκλαντ και το Ουέλινγκτον να απολαμβάνουν έναν τρόπο ζωής παρεμφερή στη προ κορωνοϊού κατάσταση» προσθέτει.

Η θέση της Αθήνας 

10 ωραία τραγούδια για την Αθήνα
Η Αθήνα βρίσκεται στην 92η θέση της λίστας, 20 θέσεις κάτω από την προηγούμενη χρονιά, πτώση που αποδίδεται εν πολλοίς στον δείκτη υγειονομικής περίθαλψης που επλήγη σοβαρά από την πανδημία.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι βαθμολογίες στην υγειονομική περίθαλψη επηρεάστηκαν αρνητικά λόγω της πανδημίας. Σε σύγκριση με έξι μήνες πριν, η μέση βαθμολογία μιας πόλης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει μειωθεί κατά σχεδόν πέντε βαθμούς» γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης για τις πόλεις -όπως το Αμβούργο, η Πράγμα, η Ρώμη και το Μόντρεαλ- που σημείωσαν σημαντική «βουτιά» σε σχέση με την προηγούμενη θέση τους στην κατάταξη.