Την τρίτη θέση στην ετήσια κατάταξη του Economist για τις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις το 2024, κατέλαβε η Ελλάδα, ισοβαθμώντας με την Δανία. Το «χρυσό» και το «ασημένιο» κατέκτησαν η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Το διεθνές ΜΜΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει πως «μπορεί να υποτιμώνται από τους Ευρωπαίους του Βορρά, αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να απολαύσουν για ακόμη ένα έτος την οικονομική τους ανάκαμψη. Τους αξίζει…».
Η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με την Ισπανία σε ρόλο οδηγού ενώ η χώρα μας και η Ιταλία, που κάποτε ήταν γνωστές για τα οικονομικά προβλήματα τους, συνεχίζουν να ανακάμπτουν ισχυρά.
Η Ιρλανδία, που έχει προσελκύσει πολλές τεχνολογικές εταιρείες, και η Δανία, γνωστή για τη Novo Nordisk του φαρμάκου Ozempic, ολοκληρώνουν την πεντάδα.
Εντωμεταξύ, οι ισχυρές οικονομίες της βόρειας Ευρώπης απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο της Βαλτικής, Λετονία και Εσθονία, βρίσκεται ξανά στο τέλος της λίστας, όπως και το 2022.
Όπως υπογραμμίζεται, η Νότια Ευρώπη, που εξακολουθεί να πλήττεται από υψηλή ανεργία, έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο: η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.
Ο Economist μάζεψε δεδομένα για 5 οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες: ΑΕΠ, απόδοση χρηματιστηρίων, πληθωρισμό, «πυρήνα» και ανεργία για 37, κυρίως πλούσιες, χώρες, προχωρώντας στη διεθνή κατάταξη. Ειδικότερα:
- Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν διεθνή άνοδο περισσότερο από 20% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
- Η πραγματική άνοδος του ΑΕΠ, που θεωρείται ευρέως ως το πιο αξιόπιστο μέτρο για τη συνολική υγεία μιας οικονομίας, φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο βρήκε στήριγμα από την ανθεκτική αμερικανική οικονομία.
- Ο επιδόσεις των χρηματιστηρίων ξεχώρισαν με τις αμερικανικές μετοχές να παρουσιάζουν εντυπωσιακές αποδόσεις, καθώς οι ήδη υψηλές αποτιμήσεις για τις τεχνολογικές εταιρείες, ανέβασαν εκ νέου ταχύτητα/
- Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές σε προϊόντα, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, υποδεικνύει τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές. Αν και ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν επίμονα υψηλές σε πολλές χώρες.
- Τέλος, τα ποσοστά ανεργίας να βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι αγορές εργασίας σε διεθνή κλίμακα παραμένουν εκπληκτικά εύρωστες και ανθεκτικές
Διαβάστε ακόμη
- Ποιες μετοχές «κάνουν πάρτι» μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ
- Euroleague: Ψηφοφορία για τους 25 καλύτερους παίκτες στην ιστορία της
- Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως βρήκαν στην Αττάλεια τον τάφο του «Άι Βασίλη»
- Σκάνδαλο στο PinkNews: Ο ιδιοκτήτης και ο σύζυγός του κατηγορούνται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις