Μπορεί οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία να καθυστερούν, αλλά η ενδεχόμενη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν είναι μια πρόκληση που οι Γάλλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από τώρα, εν μέσω ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, σημειώνει ο Economist.

H Mαρίν Λεπέν και το κόμμα της σκαρφαλώνουν στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, σηματοδοτώντας μια στροφή στην οποία η γαλλική πολιτική σκηνή δεν μας έχει συνηθίσει και, όπως επισημαίνει το βρετανικό μέσο, οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι λάθος.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Μαρίν Λεπέν, σε αντίθεση με τον πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν -ιστορική μορφή της γαλλικής Ακροδεξιάς αλλά πάντοτε στο περιθώριο-, διεκδικεί με αξιώσεις το προεδρικό αξίωμα, και το κόμμα της, αντίστοιχα, είναι σε θέση ακόμα και να κυβερνήσει.

Σε πορεία νίκης η Λεπέν

Από τότε που η Λεπέν ανέλαβε το Εθνικό Μέτωπο από τον πατέρα της, το 2011, μετονομάζοντάς το σε Εθνική Συσπείρωση, μετέτρεψε μια παράταξη-παρία σε ένα κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει. Ο προστατευόμενός της, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά και νυν πρόεδρος του κόμματος, είναι ο μόνος πολιτικός που συγκαταλέγεται στις 50 αγαπημένες προσωπικότητες των Γάλλων, μαζί με αστέρες του ποδοσφαίρου και γερασμένους θρύλους της ροκ.

Η απάντηση Μακρόν

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας θα διεξαχθούν το 2027. Πολλά θα μπορούσαν να συμβούν, ακόμη, για να αποτρέψουν μια νίκη της Λεπέν, και κυρίως η ανάδειξη ενός αξιόπιστου διαδόχου του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη συνεχή θητεία σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα.

Όπως σημειώνεται, ο Μακρόν έχει αρχίσει να προωθεί μια νέα γενιά ηγετών, μεταξύ των οποίων ο 34χρονος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ. Ένας από τους πρώην πρωθυπουργούς του, ο Εντουάρ Φιλίπ, είναι ανάμεσα σε εκείνους που ετοιμάζονται για μια υποψηφιότητα. Ωστόσο, η Λεπέν θα είναι ένας σκληρός αντίπαλος. Το 2022 κέρδισε την υποστήριξη σχεδόν του 42% των ψηφοφόρων – την επόμενη φορά θα τα πάει καλύτερα, προειδοποιεί ο Economist.

Τι θα σημάνει μια νίκη της Ακροδεξιάς στη Γαλλία

Η Γαλλία δεν είναι μια χώρα όπως όλες οι άλλες. Είναι πυρηνική δύναμη, με εξαιρετικά συγκεντρωτική εξουσία στα χέρια ενός και μόνο προσώπου, του προέδρου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διαλύει το Κοινοβούλιο, να διορίζει και να απολύει τον πρωθυπουργό και να διορίζει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, των κρατικών επιχειρήσεων, των ιδρυμάτων και της ραδιοτηλεοπτικής αρχής.

Στη γειτονική Ιταλία, όπου η σχετικά μετριοπαθής διακυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αμβλύνει τις ανησυχίες ορισμένων παρατηρητών για μια προεδρία Λεπέν, ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος ασκεί κάποιον έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία.

Επιπλέον, παρόλο που η Εθνική Συσπείρωση έχει πειθαρχήσει στο Κοινοβούλιο, η Λεπέν μπορεί να δώσει λιγότερη σημασία στην θεσμική συμπεριφορά αν ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα. Οι στενότεροι πολιτικοί σύμμαχοί της στην Ευρώπη είναι ισχυροί, αυταρχικοί άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Διαβάστε ακόμη: