Στo «κόκκινο» βρίσκεται ολόκληρη σχεδόν η χώρα σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, όπως επιβεβαιώνουν οι νέοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, στη συνολική απεικόνιση της κατάστασης στη χώρα τις τελευταίες 14 ημέρες, εκεί όπου συνυπολογίζονται το επίπεδο συναγερμού, η θετικότητα των κρουσμάτων και η συχνότητα των τεστ ο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «κόκκινο» και μόνο η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και η Κρήτη βρίσκονται στο «πορτοκαλί». 

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του χάρτη με τον δείκτη κρουσμάτων ανά  ανά 100.000 πληθυσμό, με το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας να βρίσκεται στο «κόκκινο» και μόνο η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και η Κρήτη βρίσκονται στο «πορτοκαλί». 

Στον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας, στο «πορτοκαλί», με ποσοστό από 1% έως 3,9%, βρίσκονται ολόκληρη η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, Θεσσαλία, η Πελοπόννησος και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο «πράσινο», με ποσοστό κάτω από 1% θετικών κρουσμάτων κοροναϊού βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

ECDC: Απότομη αύξηση των λοιμώξεων από την εποχική γρίπη

Την πιθανότητα η επερχόμενη περίοδος γρίπης να είναι σοβαρή για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού τονίζει το ECDC.

Όπως αναφέρει, αν και ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων γρίπης στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) είναι ακόμη χαμηλός, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυκλοφορία της γρίπης είναι πάνω από το εποχικό όριο στην Κροατία, το οποίο είναι ασυνήθιστα πρώιμο. Ο κύριος αναφερόμενος υποτύπος μεταξύ των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ τον περασμένο μήνα είναι ο A (H3N2), ο οποίος επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι έντονη για τους ηλικιωμένους και ότι τα πρότυπα γρίπης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).