Στις 16.637 εκτιμάται ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Από αυτούς, μεγάλο ποσοστό αντιστοιχεί σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, έχει διαγνωστεί περίπου το 75% των οροθετικών ενώ στο 85% ανέρχεται το ποσοστό των διαγνώσεων στους ομοφυλόφιλους.

Στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία του 2022, επισημαίνονται η πρόοδος όσον αφορά στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων, οι προκλήσεις και οι τάσεις στο HIV/AIDS σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Όπως αναφέρεται, παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση του HIV, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη της μόλυνσης.

Όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι 110.486 νέες διαγνώσεις HIV έγιναν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια το 2022, ανεβάζοντας τις συνολικές διαγνώσεις σε 2,4 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το ECDC, βασικά βήματα για σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων, είναι η βελτίωση της πρόσβασης στα τεστ και στη θεραπεία, μαζί με την αναγνώριση και αντιμετώπιση του επίμονου στίγματος και των διακρίσεων που σχετίζονται με τον HIV και εμποδίζουν τα άτομα να αναζητήσουν διάγνωση και φροντίδα.

Η βελτίωση της πρόσβασης στα τεστ, οδήγησε σε αύξηση 4,2% στις διαγνώσεις HIV.

ΕΟΔΥ: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα για τον αγώνα κατά του HIV/AIDS με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από τον ιό, τους τρόπους μετάδοσης, εξέτασης και πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ κάθε χρόνο υλοποιεί παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εξέτασης, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, ως προς την αναγνώριση των επικίνδυνων συμπεριφορών, των ιδιαιτέρων παραγόντων που προσδιορίζουν τη μετάδοση του ιού HIV, την έγκαιρη διάγνωση με στόχο την καλύτερη πρόγνωση και μείωση νέων μολύνσεων, τα μέσα πρόληψης, την ατομική ευθύνη και την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1 Δεκεμβρίου 2023, το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ, κατ’ εξαίρεση θα δέχεται το κοινό χωρίς ραντεβού και επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του έως τις 17:00, προσφέροντας τις παρακάτω υπηρεσίες:

• Δωρεάν, ανώνυμο και εμπιστευτικό έλεγχο με δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Σύφιλη, Χλαμύδια & Γονόρροια
• Συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ
• Ιατρική καθοδήγηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας
• Δωρεάν διάθεση προφυλακτικών στο κοινό
• Εκπαίδευση στη σωστή χρήση προφυλακτικού

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ παρέχει Συμβουλευτική και Δωρεάν – Ανώνυμη Ανιχνευτική Εξέταση για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 π.μ. -14.00, κατόπιν ραντεβού.

Χώρος παρεχόμενων υπηρεσιών: Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ, Πολυκλινική Αθηνών, Πειραιώς 3, Ομόνοια
Επικ.: 210 8813615, e-mail: [email protected]

Κεντρική Εκδήλωση του ΕΟΔΥ για την 1η Δεκεμβρίου 2023: Κινητή Μονάδα Εξέτασης στην κεντρική πλατεία στο Γκάζι (Περσεφόνης και Βουτάδων) από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρες 17:00 έως 22:00, με σκοπό τόσο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού όσο και τη δωρεάν εξέταση με rapid test για τον HIV και τα υπόλοιπα ΣΜΝ με συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ.

Συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς την 1η Δεκεμβρίου: παρουσία ομάδας ενημερωτών του ΕΟΔΥ σε ειδικά διαμορφωμένο promo stand με σκοπό τη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών.

Διαβάστε ακόμη: