Στο πρωτοδικείο των Βρυξελλών ξεκίνησε σήμερα η εξέταση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της κατά της covid-19 στην Ε.Ε.

Η Κομισιόν προσέφυγε εναντίον της AstraZeneca κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές προβλέπονταν στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τις Βρυξέλλες, για την παράδοση των δόσεων του εμβολίου της κατά της covid-19 στην ΕΕ και ότι δεν διέθετε ένα αξιόπιστο σχέδιο για να διασφαλίσει έγκαιρες παραδόσεις.

Οι δύο ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υπόθεση είναι δημόσιες, ενώ η προσφυγή εξετάζεται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.