Με φόντο μια πολύ ενθαρρυντική δημοσιονομική κατάσταση και ρυθμούς ανάπτυξης από τους υψηλότερους της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα βγει το 2024 στις αγορές ομολόγων για να δανειστεί 15 δισ. ευρώ, υπολογίζει η DZ Bank.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, οι χώρες της Ευρωζώνης θα δανειστούν το 2024 το συνολικό ποσό των 1,273 τρισ. ευρώ, το υψηλότερο από το 2020.
Σε σύγκριση με το 2019, την τελευταία χρονιά πριν από την αναταραχή της κρίσης του κορωνοϊού, το ποσό αυτό είναι αυξημένο περίπου 50%.
Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στην Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς οι χώρες αυτές εξακολουθούν να εξαρτώνται από υψηλά επίπεδα νέου χρέους για τη χρηματοδότησή τους. Σε απόλυτα νούμερα, η μεγαλύτερη μείωση στις χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται στη Γερμανία (-34 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023).
Όπως σημειώνει η DZ Bank, αρκετές χώρες της Ευρωζώνης περιμένουν ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μειωθούν τον επόμενο χρόνο. Όμως, τέσσερις χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Φινλανδία) θα ξεπεράσουν το όριο του Μάαστριχτ για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και η Ισπανία θα βρεθεί ακριβώς στο 3%.
Αντίθετα, η δημοσιονομική κατάσταση στις πρώην χώρες της κρίσης –Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία- χαρακτηρίζεται από τον οίκο πολύ ενθαρρυντική. Οι δύο τελευταίες σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εμφανίζουν δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2024, ενώ η Αθήνα στοχεύει σε έλλειμμα 1%, που χαρακτηρίζεται από την DZ Bank ως διαχειρίσιμο.
Επιπλέον, η Ιρλανδία (+4,5%) και η Ελλάδα (+3%) θα έχουν την ισχυρότερη ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης το 2024, με την Ισπανία να ακολουθεί με ρυθμούς 2%.
Για το 2023, η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει σημαντικά τον στόχο δανεισμού που είχε τεθεί στα 7 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει εκδώσει ακόμα το πράσινο κρατικό ομόλογο, το οποίο σχεδιάζει από το 2022. Εάν αυτή η έκδοση πραγματοποιηθεί, τότε η Αθήνα θα κλείσει το 2023 έχοντας δανειστεί περίπου 12 δισ. ευρώ από τις αγορές, σύμφωνα με την DZ Bank.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων στήριξης της κρίσης, έχοντας ήδη εξοφλήσει πλήρως το ΔΝΤ και σχεδιάζοντας μία νέα πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων έως το τέλος του έτους. Από τα αρχικά 53 δισ. ευρώ, απομένουν 45 δισ. ευρώ, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Έτσι, παρά τα υψηλά αποθεματικά των 30 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να εμφανίζεται τακτικά στις αγορές ομολόγων και το 2024, σύμφωνα με τον οίκο. Με χρέη ύψους 9 δισ. ευρώ να ωριμάζουν και έλλειμμα γύρω στα 5 δισ. ευρώ, η DZ Bank υπολογίζει ότι η Αθήνα θα δανειστεί την επόμενη χρονιά περίπου 15 δισ. ευρώ.