Στο 1,9% υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 η DZ Bank, καθώς προχωρά σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος προβλέπει τώρα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες, καθώς η εκεχειρία δεν αναμένεται πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο αυτό, η DZ Bank προειδοποιεί ότι μία επιτάχυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών δεν μπορεί να αναμένεται.

Οι προβλέψεις της DZ Bank για την Ελλάδα μιλούν για ανάπτυξη 1,9% φέτος (είναι σημαντικά χαμηλότερες από το consensus) με τον πληθωρισμό να κλείνει τη χρονιά στο 7,6%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 5% του ΑΕΠ, το χρέος στο 196% και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 2,3%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ελληνική οικονομία θα επιβραδύνει από εδώ και στο εξής. Ειδικότερα, η DZ Bank βλέπει ανάπτυξη 3,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά 2,2% το δεύτερο τρίμηνο, 1,1% το τρίτο τρίμηνο και 0,9% το τέταρτο τρίμηνο.

Για το 2023 αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 2,2%, με τον πληθωρισμό να εμφανίζει αποκλιμάκωση στο 3,7%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 4% και το χρέος στο 192% του ΑΕΠ.

«Η αρχική ελπίδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν σύντομος, δυστυχώς διαψεύσθηκε», σημειώνουν οι αναλυτές της DZ Bank, καθώς δεν βλέπουν καμία ένδειξη ότι η ρωσική επιθετικότητα πλησιάζει στο τέλος της. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, αν και δεν περιμένει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο (χωρίς να αποκλείει, πάντως, προβλήματα στις προμήθειες από τη ρωσική πλευρά).

«Σε αυτό το περιβάλλον, μία επιτάχυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας σίγουρα δεν πρέπει να αναμένεται για την ώρα. Αντιθέτως, η οικονομία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αυξημένες δυσκολίες το δεύτερο τρίμηνο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Ο οίκος υποβαθμίζει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 2,2% για φέτος και στο 2,3% για το 2023. Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 6,9% και στο 3,4% αντίστοιχα.