Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει τις… μεταγραφές από το ΚΙΝ.ΑΛ. στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το τελευταίο διάστημα όμως παρατηρείται κινητικότητα και προς την αντίθετη κατεύθυνση και αυτό χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης.

Δεν είναι μυστικό πως ενόψει των εσωκομματικών εκλογών γίνονται έντονες ζυμώσεις στον χώρο. Οι περιοδείες σε όλη τη χώρα έχουν ήδη αρχίσει για τους υποψήφιους και τα επιτελεία τους ενώ, ήδη γίνονται επαφές με παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ώστε να επιστρέψουν στον χώρο και να ενισχυθεί το κόμμα.

Την αρχή έκανε, ο Χρήστος Μάρκου από τη Λάρισα, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε με τον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, οριστικοποιώντας την επιστροφή του.

Τώρα έρχεται στο προσκήνιο η περίπτωση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Κώστα Χρυσόγονου όπου τον τελευταίο καιρό φημολογείται έντονα ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Φώφη Γεννηματά αλλά και με άλλα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Η συμμετοχή του την προηγούμενη εβδομάδα στη Συνδιάσκεψη της τάσης του ΚΙΝΑΛ «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τη Τρικούπη αλλά και με ανθρώπους του χώρου.

Επιπλέον, μαζί με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Πανούση, θα συμμετάσχουν στην επίσημη εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής τη Δευτέρα 5 Ιουλίου με τη Φώφη Γεννηματά. Θα συζητηθεί η «ποιότητα της Δημοκρατίας σήμερα». Ομιλητές θα είναι ο τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης και ο καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης, συντονιστής θα είναι το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη στον τομέα της δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος.

Ο Κώστας Χρυσόγονος, πάντως, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό «δεν αποκλείεται να συμβεί εάν συντρέξουν προϋποθέσεις», προσθέτοντας όμως ότι «αυτή τη στιγμή αυτές δεν υπάρχουν». Ο Γιάννης Πανούσης από την άλλη, έχει απομακρυνθεί από την Κουμουνδούρου εδώ και αρκετό καιρό εκφράζοντας συχνά τη διαφωνία του. Στη Χαριλάου Τρικούπη άλλωστε, κοιτούν με ιδιαίτερη προσοχή τους απογοητευμένους από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να τους προσεγγίσουν.