Σε μια συγκυρία μοναδική όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά του Μουσείου του Λούβρου με την έκθεση «Αθήνα-Παρίσι», πραγματοποιείται τον Νοέμβρη η περίφημη δημοπρασία Greek Sale του Bonhams, με το «Τάμα» του Νικολάου Γύζη να πρωταγωνιστεί και να γεννά εκπλήξεις.

Στην αίθουσα Napoléon του Μουσείου του Λούβρου, κάτω από την πυραμίδα του I.M. Pei, έχει εγκατασταθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου η έκθεση «Παρίσι-Αθήνα, Γέννηση της μοντέρνας Ελλάδας 1675-1919», που τράβηξε τα φώτα πάνω της κυρίως χάρη στα εγκαίνια από  τον Μακρόν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το βράδυ πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των γαλλικών φρεγατών. Σε μια από τις τελευταίες ενότητες της έκθεσης αυτής, πάνω σε ένα σχεδόν σμαραγδένιο πράσινο τοίχο, συναντάμε μια μοναδική συνύπαρξη των σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Δυο φίλων, συνοδοιπόρων, δυο δασκάλων που καθόρισαν την ελληνική ζωγραφική. Είναι η «Αναμονή» του Νικηφόρου Λύτρα (χρονολογείται περίπου στο 1895) και το «Τάμα» του Νικόλαου Γύζη του 1886.

Δύo εμβληματικά έργα του Γύζη με τον τίτλο «Τάμα»

Δυο καμβάδες, το ίδιο θέμα, δώδεκα χρόνια μετά

Από τις 20 Νοεμβρίου και για τέσσερις μέρες, σχεδόν δύο χιλιόμετρα μακριά από το Λούβρο, στην 4 Rue de la Paix, οι Γάλλοι και το διεθνές κοινό θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα ακόμα… «Τάμα» του Γύζη. Για την ακρίβεια το έργο προάγγελο αυτού που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, αφού το ζωγράφιζε το 1874, λίγο μετά τη δεύτερη φορά που εγκατέλειψε την Αθήνα για τη Γερμανία, αυτή τη φορά οριστικά. Η συγκυρία είναι μοναδική -θα έχει ο θεατής τη δυνατότητα να δει και τα δυο έργα, την εξέλιξή τους, σε διαφορετικές δημιουργικές φάσεις του Γύζη.

Το έργο «Τάμα» περιλαμβάνεται στο φθινοπωρινό Greek Sale του οίκου Bonhams σε συνεργασία με την Art Expertise, που θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής τέχνης του 19ου αιώνα. Εχει τιμή εκτίμησης μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ και προέρχεται από ιδιωτική συλλογή της Αθήνας (ο συλλέκτης δεν κατονομάζεται κατά την πάγια πρακτική). Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει σε δημοπρασία και η πρώτη φορά που θα έχει το κοινό τη δυνατότητα να το δει από κοντά, έστω και για λίγες ημέρες, όπως μας ενημερώνουν από την Art Expertise.

Εκτός αν καταλήξει στα χέρια οργανισμού ή συλλέκτη που θα θελήσει να το δανείσει σε κάποιο μουσείο της χώρας ή στην Εθνική Πινακοθήκη και να γίνει προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Υπογραμμίζουμε ότι το «Τάμα» του Γύζη που εκτίθεται τώρα στο Μουσείο του Λούβρου, ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη και δημιουργήθηκε το 1886, δηλαδή περίπου 12 χρόνια μετά τον πρώτο πίνακα που θα δημοπρατηθεί τον Νοέμβριο.