H έκθεση «Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη» σε συνεργασία με το Onassis Culture, η οποία συμπληρώνει και επεκτείνει τη μεγάλη έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, στις 19:00 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.
Παρά το βάρος του μεγάλου προγόνου της, η Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου (1925-2004), γλύπτρια, μικροανεψιά του Γιανούλη, επέλεξε και τόλμησε να ακολουθήσει τη γλυπτική.
Επηρεάστηκε από το έργο του θείου της, καθώς έζησε κοντά του έως 13 ετών, δημιούργησε, ωστόσο, ένα δυνατό έργο με γλυπτά μεγάλων διαστάσεων σε μάρμαρο, σε χαλκό, μνημειακές συνθέσεις σε δημόσιους χώρους και κτίρια της Ελλάδος, όπως το Μνημείο των ηρωίδων της Νάουσας και το Μνημείο Μικρασιάτισσας Μάνας 1922 στη Μυτιλήνη.
Μετά τη μεγάλη έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν», μια συμπαραγωγή με το Onassis Culture και σε συνεργασία με σημαντικά μουσεία και συλλέκτες, στο Τελλόγλειο, παρουσιάζονται περισσότερα από 70 έργα, γλυπτά, σχέδια και σπάνια τεκμήρια για τον Χαλεπά και όλη την οικογένεια, τα οποία θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά, καθώς η Κατερίνα Χαλεπά, συνέβαλε πολύ στη διάσωση, και επιμέλεια του αρχείου της οικογένειάς της, το οποίο περιείχε σημαντικότατα στοιχεία για τον Γιανούλη, για το έργο και τα σχέδιά του.
Μια ορμητική προσωπικότητα με πάθος
Η ίδια διαφύλαξε το σύνολο των γλυπτών έργων που δημιούργησε ο Χαλεπάς όταν έζησε στην οικία Δαφνομήλη στην Αθήνα. Σε εκείνο τη σπίτι την είχε συναντήσει αρκετές φορές στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η γενική διευθύντρια του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, η οποία κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε με συγκίνηση σε εκείνες τις συναντήσεις και στη διαδρομή της γλύπτριας, κάνοντας λόγο για έναν «ξεχωριστό άνθρωπο με ορμητική προσωπικότητα», ενώ τόνισε ότι η έκθεση «Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη» αποτελεί μια «νέα αφετηρία» για το έργο τόσο της Κατερίνας, όσο και του Γιανούλη Χαλεπά.
Το μεγαλύτερο μέρος των έργων της έκθεσης προέρχεται από τη Συλλογή του εγγονού της γλύπτριας, Φιλίπ Γιαννακόπουλου, ο οποίος συγκινημένος στη συνέντευξη Τύπου παρομοίασε τις εκθέσεις στο Τελλόγλειο με οικογενειακή γιορτή.
«Σαν να βρίσκομαι ξανά στο σπίτι στη Δαφνομήλη, όπως το γνώρισα όταν ήμουν μικρός», είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, η προτομή του οποίου ήταν το τελευταίο έργο που δημιούργησε το 2003 η Κατερίνα Χαλεπά.
Την ευγνωμοσύνη του προς το Τελλόγλειο που έκανε πραγματικότητα αυτήν την έκθεση, εξέφρασε ο ανιψιός της γλύπτριας, Μύρων Μπικάκης, καθώς όπως τόνισε πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση της δημιουργού- της «μπέμπας» όπως την φώναζε η οικογένεια- και μίλησε για μία γυναίκα με αστείρευτο πάθος που δούλευε ασταμάτητα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης και η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και της δίγλωσσης έκδοσης υπογράφει η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.
Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022.
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.
Τηλ. υποδοχής: 2310247111.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος.