Η πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από τους Πρασίνους σε Ελλάδα και Τουρκία επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο, αναβλήθηκε όμως γιατί νόσησε με κορωνοϊό.
Τα προγραμματισμένα «ραντεβού» της στις δύο χώρες, σε υψηλό επίπεδο και με πολλούς συμβολισμούς, θα γίνουν τελικά το επόμενο τριήμερο, μέχρι τις 30 Ιουλίου.
Εν μέσω θέρους κι ενώ πολλοί συνάδελφοί της βρίσκονται σε διακοπές, η ίδια μεταβαίνει στην Αθήνα κι από εκεί στη συνέχεια στην Τουρκία.
Τα θέματα που θα βρεθούν στην κορυφή των επαφών παραμένουν ωστόσο λίγο-πολύ τα ίδια.
Ίσως το μόνο που έχει αλλάξει έκτοτε, σύμφωνα με τη DW, είναι ότι η Τουρκία έχει άρει την απειλή βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – εκκρεμεί βέβαια η κύρωση της συμφωνίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.
«Βαριά» η ατζέντα
Κατά τα λοιπά η πολιτική και διπλωματική ατζέντα παραμένει βαριά: πόλεμος στην Ουκρανία, παροχή στρατιωτικής βοήθειας, επισιτιστική κρίση αλλά και οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να διατρέχει κινδύνους και τη νέα τουρκική επιθετικότητα να αμφισβητεί πλέον ευθέως την ελληνική εδαφική ακεραιότητα μέχρι την Κρήτη και να προκαλεί έντονη ανησυχία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα όμως δίνει η Αναλένα Μπέρμποκ και στο κεφάλαιο του προσφυγικού, τόσο κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.
Η συνεργασία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η αλληλεγγύη είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των επαφών. Στο μεταξύ όμως και η διερεύνηση πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών για πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων αλλά και εκμετάλλευσης προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα, θέματα στα οποία η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών δίνει έμφασηόπως μας προϊδέασε πρόσφατα μέσω ενός tweet για την κατάσταση στην περιοχή του Έβρου και του ισπανικού θύλακα Μελίγια.
Το μέλημα της Μπέρμποκ σε Αθήνα και Άγκυρα
Πρώτη στάση της Αναλένα Μπέρμποκ είναι λοιπόν η Αθήνα και πρώτο της μέλημα να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής κατοχής, με επισκέψεις σε ιστορικά σημεία της ελληνικής πρωτεύουσας.
Η πρώτη ημέρα του ταξιδιού περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη σε προσφυγικό κέντρο έξω από την Αθήνα, επαφές με εκπροσώπους ανεξάρτητων ΜΚΟ και ακτιβιστών αλλά και των αρμόδιων για τη φύλαξη των συνόρων αρχών. Για την Αναλένα Μπέρμποκ η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής αλλά και μιας λελογισμένης πολιτικής ασφάλειας που θέτει στο επίκεντρο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην Τουρκία η Αναλένα Μπέρμποκ θα έχει αντίστοιχες επαφές με τον ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, όπου θα δώσουν επίσης κοινή συνέντευξη τύπου. Η επιλογή της Κωνσταντινούπολης την τελευταία στιγμή ίσως να μην είναι τυχαία, δεδομένου ότι μόλις την Τετάρτη εγκαινιάστηκε το νέο κέντρo παρακολούθησης των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και του ΟΗΕ, στην οποία φαίνεται ότι έχει συμβάλει και η Τουρκία. Για την Τουρκία η κίνηση αυτή θεωρείται σημαντική επιτυχία για την υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης.