Dune: Πρεμιέρα για την επική ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο Paul Atreides, ο χαρισματικός διάδοχος του Οίκου των Ατρειδών, καλείται να υπηρετήσει το ασύλληπτο πεπρωμένο του και να ταξιδέψει στον πιο επικίνδυνο πλανήτη του διαστήματος για να διασφαλίσει το μέλλον της οικογένειας και του λαού του. Με τις μεγάλες δυνάμεις να παρασύρονται σε μια ανελέητη σύγκρουση για το “μπαχαρικό των μπαχαρικών” του πλανήτη Αρράκις, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία, μόνο όσοι δαμάσουν τον φόβο τους θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Το 1965, η ιδιοφυία του Frank Herbert κατέθεσε το πρώτο βιβλίο ενός καθηλωτικού κόσμου επιστημονικής φαντασίας και έκτοτε οι απανταχού αναγνώστες παραμένουν μαγεμένοι από τα πολλαπλά μηνύματα και τις πρωτόγνωρες εικόνες του έπους που μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το μεγαλειώδες έργο μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Το 1984, ο εμβληματικός σκηνοθέτης David Lynch έκανε την αρχή, αλλά η ταινία δεν πήγε καθόλου καλά εμπορικά και θεωρήθηκε αποτυχία, ενώ πιο πρόσφατα, το 2000, το τηλεοπτικό δίκτυο Syfy χρηματοδότησε μια μίνι σειρά του. 

Αυτή, είναι ίσως η πρώτη φορά που η μεταφορά του προφητικού αυτού βιβλίου διαθλά  -μέσα από το πρίσμα της επιστημονικής φαντασίας- τόσο εύστοχα τους προβληματισμούς του σύγχρονου κόσμου.

Ο οραματιστής δημιουργός Denis Villeneuve (Prisoners, Arrival, Blade Runner 2049) όχι μόνο εκπληρώνει το όνειρο του να ζωντανέψει τον κόσμο του Herbert, αλλά καταφέρνει να επιστρατεύσει την αφρόκρεμα της σύγχρονης κινηματογραφικής βιομηχανίας. Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν αρνήθηκε να συμμετάσχει σ΄ αυτήν την ταινία, κανένας ηθοποιός και κανένας συνεργάτης πίσω από την κάμερα δεν δίστασε να εμπλακεί σ΄ αυτό το μεγαλειώδες πρότζεκτ.

Το εντυπωσιακό trailer για την ταινία με την διάρκεια να είναι στα 155 (δηλαδή 2 ώρες και 35) λεπτά. Η επίσημη πρεμιέρα της έγινε στο Φεστιβάλ Βενετίας με τους περισσότερους να μιλάνε για ένα έπος και ένα τεράστιο επίτευγμα, ωστόσο δεν έλειψαν και εκείνοι (σε μικρότερο βαθμό με βάση τις πρώτες κριτικές) που αναφέρουν πως είναι μια απογοήτευση σε σχέση με το hype που είχε.

Dune: Πρεμιέρα για την επική ταινία επιστημονικής φαντασίας

Στην αφοπλιστική αυτή παραγωγή πρωταγωνιστεί ο ιδανικός για τον ρόλο του Paul Atreides, Timothée Chalamet, έχοντας μαζί του μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών, μεταξύ άλλων τους Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Zendaya, Charlotte Rampling, Jason Momoa και Javier Bardem.

Το σενάριο φέρει την υπογραφή των by Jon Spaihts, Denis Villeneuve και Eric Roth, που συμπύκνωσαν το έπος του Herbert με την επιθυμία να ακολουθήσει σύντομα το δεύτερο μέρος.

Το Dune 2 έχει πάρει «πράσινο φως»

Η ταινία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 130 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box-office, ένα ποσό συμπαθητικό τηρουμένων των πανδημικών περιορισμών και της βραδυφλεγούς φύσης της, αλλά όχι αρκετό για να καλύψει το κόστος μιας παραγωγής 150-180 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να συνυπολογιστούν τα έξοδα marketing. Mε αυτά τα δεδομένα, δικαιολογημένα λούζει κρύος ιδρώτας τους οπαδούς της, αλλά, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα της CEO της Warner Aνν Σάκχοφ σε ένα απολογιστικό event για το πείραμα της παράλληλης διανομής στις ΗΠΑ, δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

«Αν έχετε παρακολουθήσει την ταινία και είδατε πώς τελειώνει, ξέρετε ήδη την απάντηση», δήλωσε η Σάκχοφ σε ερώτηση σχετικά με το αν θα γυριστεί το δεύτερο μέρος του Dune, καθησυχάζοντας χιλιάδες φαν, οι οποίοι, όμως, θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Αφενός δεν έχει οριστεί ημερομηνία έναρξης της παραγωγής του Dune 2, αφετέρου με τόσους σταρ να συμμετέχουν σε μεγαλύτερους και μικρότερους ρόλους, θα είναι μια δυσχερής διαδικασία να οριστούν ημερομηνίες που να είναι όλοι ελεύθεροι για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, θα πούμε εμείς.

Η περίεργη δεξιότητα που έμαθε ο Timothée Chalamet στο Dune

O Timothée διάβασε το Dune πριν λίγα χρόνια, όταν έμαθε για το project του Villeneuve. Αυτό που τον γοήτευσε είναι τα θρησκευτικά και περιβαλλοντικά θέματα που πραγματεύεται η ιστορία αλλά και η εσωτερική πάλη του Paul να βρει τον εαυτό του και τις δυνάμεις του. «Είναι μία ιστορία για ένα αγόρι που πρέπει να παλέψει για το δίκαιο, πράγμα πολύ σχετικό με τη δική μου γενιά. Και παρόλο που είμαι μεγαλύτερος από τον Paul, πήρα σπουδαία μαθήματα».

Έμαθε επίσης και απίστευτες χορογραφίες μάχης από τον Benjamin Millepied, τον Γάλλο σύζυγο της Natalie Portman, όπως και «το περπάτημα στην άμμο», ένα είδος τρεξίματος που τους βοηθούσαν να αποφύγουν τις τερατώδεις αμμοθύελλες (που φτιάχτηκαν σε υπολογιστή). «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνω ποτέ ξανά. Δεν ξέρω πού θα με βοηθούσε στην πραγματική ζωή, αλλά ανήκει πλέον στο κουτί των δεξιοτήτων μου», δήλωσε ο Chalamet.