Ομάδα κρούσης για την μετα – Covid εποχή με τον ανασχηματισμό φτιάχνει ο πρωθυπουργός καθώς πλέον είναι κατανοητό ότι οι συμβατικοί τρόποι διακυβέρνησης δεν μπορούν να αποδώσουν σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει με ποιους θα προχωρήσει, αλλά και το ότι ο ανασχηματισμός είναι αναγκαίος, στη δύσκολη εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και ποιες αλλαγές θα πρέπει να κάνει ώστε το σχήμα να είναι πιο αποδοτικό.

Του Περικλή Σωτηρίου

Η πρώτη κίνηση, όπως λένε οι πρώτες εκτιμήσεις, είναι στον επικείμενο ανασχηματισμό να αναβαθμίσει τον Κυριάκο Πιερρακάκη που πλέον αποτελεί ένα κρίσιμο asset για την κυβέρνηση, καθώς το «χαρτί» του ψηφιακού κράτους δίνει πόντους προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε, ένα από τα κύρια κεφάλαια του Σχεδίου είναι τα ψηφιακά έργα και η περαιτέρω ψηφιοποίηση υπηρεσιών. Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα μπορούσε να πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης και να ενοποιήσει το πλαίσιο των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης κάνω από έναν ενιαίο φορέα στο ΥΠ.ΑΝ.ΕΠ.

Άδωνις Γεωργιάδης για την αντιπροεδρία της κυβέρνησης

Στην περίπτωση αυτή ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να μη θεωρηθεί ότι υποβαθμίζεται, σε περίπτωση που γίνει ανασχηματισμός θα λάμβανε την αντιπροεδρία της κυβέρνησης στην θέση του κ. Πικραμμένου.

Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι παραμερίζει τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., απεναντίας του παρέχει μία εξαιρετικά θεσμική θέση που ισοδυναμεί με τον Νο2 της κυβέρνησης.

Ωστόσο, στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο κ. Πιερρακάκης θα μπορούσε να λάβει το υπουργείο Επικρατείας και, αφού στο Μαξίμου ουσιαστικά είναι ο κεντρικός μηχανισμός του Σχεδίου Ανάκαμψης, να ηγηθεί από αυτό το πόστο.

Γ. Γεραπετρίτης με τον ανασχηματισμό, σε υπουργείο καθημερινότητας

Το κεντρικό σύνθημα που αποπνέει το Μαξίμου είναι ότι 2-3 πρόσωπα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα λάβουν σοβαρά υπουργεία, καθώς υπάρχει άρρηκτη σχέση και εμπιστοσύνη στο έργο τους.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, παρόλο που είναι καίριος ο ρόλος του, στον ανασχηματισμό θα ήθελε να αναλάβει ένα υπουργείο το οποίο θα τον βοηθήσει και στην εκλογή του στην Α’ Πειραιά.

Κάποιοι λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το υπουργείο Παιδείας, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο θα περάσει το επόμενο διάστημα από μύρια κύματα.

Κρίσιμοι ρόλοι με τον ανασχηματισμό για Σκέρτσο, Λιβάνιο, Σκυλακάκη

Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος τα έχει πάει περίφημα στα μεγάλα στοιχήματα (self test, εμβολιασμοί) και κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να πάει και στο υπουργείο Υγείας. Εάν δεν πάει ο κ. Σκέρτσος στο Υγείας, τότε εκεί θα αναβαθμιστεί ο κ. Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Π.Φ.Υ. και ενδεχομένως να πάρει αρμοδιότητες υπουργού ο κ. Κοντοζαμάνης.

Πάντως, ο κ. Σκέρτσος έχει τον ρόλο του πολυεργαλείου, μπορεί να πάει και σε υπουργείο, μπορεί να γίνει και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το τρίτο άτομο είναι ο Θεόδωρος Λιβάνιος ο οποίος, εφόσον μετακινηθεί ο Γ. Γεραπετρίτης, θα μπορεί να πάρει ολόκληρο το υπουργείο Επικρατείας, καθώς, ο ρόλος του πλέον καλύπτει όλο το φάσμα του συγκεκριμένου υπουργείου.

Μελετά δημοσκοπήσεις, αναλύει trends και πολιτικές με απήχηση, μετράει ομάδες που η Ν.Δ. δεν έχει ακόμα επιρροή και γενικότερα θα μπορούσε να πει κανείς ότι χτίζει την επόμενη τετραετία για την κυβέρνηση.

Τέλος, ένα πρόσωπο το οποίο βρίσκεται στον προθάλαμο ενός υπουργείου ή κάποιας υπουργικής θέσης είναι ο Αλέξης Πατέλης, αν και οι απόψεις διίστανται σε αυτή την περίπτωση.

Πάντως, θα πρέπει να πούμε ότι αμετακίνητος και ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος θα διατηρήσει τον κύριο ρόλο του στο Σχέδιο Ανάκαμψης.

 

Ο ταλαντούχος κύριος Γεραπετρίτης και η δυσαρέσκεια υπουργών, κόμματος, Μαξίμου!