Ο Δρ Θεμιστοκλής Γ. Νισύριος επέστρεψε πριν από λίγο καιρό από Γερμανία μετά από πολυετή θητεία στο πανεπιστημιακά Νοσοκομείο του Freiburg της Γερμανίας όπου εργαζόταν ως επιμελητής υπό την καθοδήγηση του πρωτοπόρου και παγκόσμιου φήμης Καθηγητή Prof. R. Schmelzeisen.

Σε αυτό το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ολοκλήρωσε, το διδακτορικό του, την ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής καθώς και την υποεξειδίκευση στην πλαστική χειρουργική προσώπου.

Χωρίς καμιά δόση υπερβολής θα λέγαμε ότι πρόκειται για έναν από τους γιατρούς της των Δωδεκανήσων που θα γράψει ιστορία στην ειδικότητα την οποία διάλεξε να υπηρετήσει, ανοίγοντας μάλιστα ένα πρωτοποριακό ιατρείο στα Δωδεκάνησα.

Ο κ. Θεμιστοκλής Νισύριος αποτελεί μια από εκείνες τις περιπτώσεις που το λεγόμενο brain drain της χώρας ακολούθησε αντίστροφη πορεία καθώς ένας αναγνωρισμένος γιατρός, και η οικογένεια του, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας το ιατρικό προϊόν των Δωδεκανήσων και όχι μόνο.

Ένα success story που έρχεται να καταδείξει ότι υπάρχουν κορυφαίοι επιστήμονες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να προσφέρουν αλλά εδώ οφείλει και το κράτος να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια τους.

Μεταξύ των υποχρεώσεων του στο ιατρείο, τα (ιατρικά) ταξίδια στο εξωτερικό και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του τον οποίο αφιερώνει στα 5 παιδιά του, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του. 

Πως βρεθήκατε στην Γερμανία και πως αποφασίσατε να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Στόχος μου και όνειρό μου ήταν πάντα η μετεκπαίδευση σε κλινικές του εξωτερικού, ώστε να αποκτήσω νέες εμπειρίες και νέους τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης σύνθετων περιπτώσεων που δεν εφαρμόζονταν ακόμα στην Ελλάδα. Η Στοματική και Γναθοπροσωπική χειρουργική έχει ένα τεράστιο φάσμα το οποίο ανέκαθεν προκαλούσε το θαυμασμό μου και την ανάγκη μου να ανταποκριθώ με την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων γνώσεων και τεχνικών. Οι πανεπιστημιακές κλινικές της Γερμανίας που είχα την τύχη και τιμή να κάνω την ειδικότητά μου πληρούσαν τα παραπάνω κριτήρια. Η επιστροφή μου στην Ελλάδα αποφασίστηκε όταν ένιωσα έτοιμος να κάνω το μεγάλο βήμα. Δεν ήταν εύκολο και εξακολουθεί να μην είναι. Αλλά γενικά στη ζωή μας τίποτα δεν μας χαρίζεται. Βάζουμε ένα λιθαράκι σιγά σιγά και προχωράμε.

Γιατί επιλέξατε την Ρόδο και όχι την Αθήνα;

Κατάγομαι από τα Δωδεκάνησα. Αγαπώ τη θάλασσα και ήθελα εγώ και η οικογένεια μου να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τα οφέλη της ανά πάσα στιγμή. Και στη Ρόδο, εκτός του ότι είναι ένα πανέμορφο νησί, πιστεύω πως είναι πολύ πιο εύκολο να πετύχει κανείς την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ δουλειάς, οικογένειας κι ελεύθερου χρόνου. Για μένα το δίλημμα θα μπορούσε να ήταν μεταξύ Γερμανίας και θάλασσας.

 

Ποιες είναι οι διαφορές που συναντά ένας γιατρός στην Γερμανία σε σχέση με την Ελλάδα;

Πρόκειται για δυο διαφορετικά συστήματα υγείας, περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης. Και είναι πράγματι παράδοξο και κρίμα το ότι ενώ οι Έλληνες πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές να μην έχουν ανταποδοτικά το σύστημα υγείας που θα έπρεπε να τους αναλογεί. Ιδιαίτερα στα νησιά μας η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς πολλές φορές οι ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδεύουν με ίδια έξοδα και ταλαιπωρία ώστε να μεταβούν σε κάποιο αστικό κέντρο για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.

Τι είναι αυτό που φέρνει το ιατρείο σας στα Δωδεκάνησα;

Κατ´αρχάς το ιατρείο μας έρχεται να βάλει στον χάρτη των Δωδεκανήσων την ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Αυτή αντιπροσωπεύεται πλέον επάξια και μόνιμα καθώς το ιατρείο μας είναι η μοναδική τέτοιου είδους δομή σε όλα τα Δωδεκάνησα. Σε ένα χώρο μοντέρνο και καλαίσθητο με ό,τι πιο σύγχρονο από πλευράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού επιδιώκουμε να σας μεταφέρουμε την γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από μια πολυετή παραμονή στο εξωτερικό. Εκτός όμως από την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ασθενών μας, προσφέρουμε επίσης καινοτόμες υπηρεσίες όπως η πραγματοποίηση μέθης με πρωτοξείδιο του Αζώτου για αντιμετώπιση ακόμη και των πιο φοβικών ασθενών.

Ποιες υπηρεσίες της ειδικότητας σας έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση;

Το κομμάτι της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής έχει αναμενόμενα την τιμητική του καθώς το ιατρείο μας είναι η μόνη τέτοιου είδους δομή στον Νομό μας. Ατυχήματα και όγκοι της στοματικής και γναθοπροσωπικής περιοχής είναι από τα συχνότερα που αντιμετωπίζουμε. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι περιλαμβάνει οστεονεκρώσεις στην περιοχή των γνάθων σε ασθενείς που λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή ειτε για οστεοπόρωση είτε για συγκεκριμένες ογκολογικές καταστασεις. Αντιμετωπίζουμε επίσης μεγάλο αριθμό δερματικών καρκίνων σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους δερματολόγους. Πέρα όμως από αυτά μεγάλη ζήτηση έχουν οι παρεμβάσεις αισθητικής ιατρικής, είτε αυτές είναι επεμβατικής είτε μη επεμβατικής φύσεως.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε και με τον κλάδο της αισθητικής χειρουργικής; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε;

Η ειδικότητα της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής έχει όπως είπαμε ένα τεράστιο πεδίο εφαρμογής. Στο εξωτερικό αναφέρεται σαν Γναθοπροσωπική Χειρουργική και Πλαστική Χειρουργική προσώπου. Με τον τελευταίο όρο αναφερόμαστε τόσο στην πλαστική αποκατάσταση ελλειμμάτων μετά από επεμβάσεις (επανορθωτική χειρουργική) όσο και στην αισθητική χειρουργική για λόγους βελτίωσης της εικόνας του προσώπου μας. Επομένως σαν Γναθοπροσωπικός Χειρουργός είναι επακόλουθο να ασχολούμαι με όλο το παραπάνω φάσμα. Το κομμάτι της αισθητικής Χειρουργικής έχει την ικανοποίηση της δημιουργίας του ωραίου και του καλαίσθητου, κάτι το οποίο δεν είναι υποκειμενικό όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά υπόκειται σε κάποια αντικειμενικά κριτήρια ομορφιάς και συμμετρίας.

Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο κάποιο πρόβλημα της εξωτερικής του εμφάνισης;

Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που καταπιέζεται σε πολλά επίπεδα. Έχουμε τη μάστιγα του κοινωνικού αποκλεισμού, τον εκφοβισμό, το λεγόμενο bullying, που συναντάται και στον εργασιακό και στο σχολικό χώρο. Εδώ ανοίγουμε ένα μεγάλο και πολύπλοκο θέμα του οποίου τη λύση δεν μπορεί να τη δώσει κανένας πλαστικός χειρουργός. Είναι καθαρά θέμα παιδείας. Εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να προλάβουμε να βοηθήσουμε και να προστατέψουμε σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μια εκ γενετής δυσμορφία ή να κάνουμε κάποια αποκατάσταση μετά από ατύχημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις λοιπόν η επεμβατική μέθοδος μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν ψυχολογικά προβλήματα που απορρέουν από τα παραπάνω.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να προχωρήσει σε μια αλλαγή στην εμφάνισή του;

Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε πάλι το παράδειγμα των πεταχτών αυτιών. Σε όσο μικρότερη ηλικία γίνεται (συστήνεται να πραγματοποιείται πριν την ένταξη του παιδιού στο δημοτικό σχολείο) τόσο μειώνεται η πιθανότητα μελλοντικών ψυχολογικών προβλημάτων. Επίσης στη βλεφαροπλαστική υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών όπου η περιοχή των βλεφάρων χαλαρώνει από τη νεανική τους κιόλας ηλικία. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για κατάλληλη ηλικίες για κάθε επεμβατική μέθοδο. Υπάρχουν ανάγκες που εμφανίζονται ανά πάσα στιγμή σε κάθε ηλικιακή κατηγορία.

Είναι απενοχοποιημένη η πλαστική χειρουργική στις μέρες μας πλέον;

Δεν θα πρέπει να μας ενοχοποιεί η ανάγκη για φροντίδα της εξωτερικής μας εμφάνισης. Η σύγχρονη γυναίκα κι ο σύγχρονος άντρας αναζητούν διαρκώς επιλογές για την εξέλιξη της ψυχικής και σωματικής τους κατάστασης. Οι περισσότερες από τις επεμβάσεις της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής που γίνονται σήμερα μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε όχι απλά απενεχοποιημένες αλλά περιζήτητες.

Οι γυναίκες ή οι άντρες επιλέγουν πιο εύκολα μία αλλαγή στο σώμα τους;

Ο ευρύτερος τρόπος της ζωής μας μαζί με την άσκηση και τη διατροφή μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της υγείας και της εξωτερικής μας εμφάνισης. Υπάρχουν όμως φορές που δεν αρκούν μόνο αυτά. Είτε γιατί συνδράμουν κι άλλοι παράγοντες (γενετικοί) είτε γιατί τώρα πια και οι άντρες και οι γυναίκες φροντίζουν, όταν τους ενοχλεί κάτι να το αντιμετωπίζουν και στο ιατρείο ενός χειρουργού. Ο σύγχρονος άντρας είναι γυμνασμένος, γοητευτικός, προσέχει τη διατροφή του και επιδιώκει πλέον ευκολότερα μια αισθητική παρέμβαση. Η καλή εμφάνιση λοιπόν δεν είναι πια προνόμιο μόνο των γυναικών και δε χρειάζεται να είναι.

Τι ρόλο θεωρείτε ότι παίζει μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής στην ψυχολογία μιας γυναίκας;

Η σημερινή γυναίκα φορτώνεται με πολλούς ρόλους. Χρειάζεται στήριξη κι αναγνώριση. Το να δείχνει μια γυναίκα καλύτερα την κάνει και να αισθάνεται καλύτερα. Όταν ο γιατρός τη βοηθάει να επιτύχει τον αισθητικό στόχο που θέτει της δίνει επιπλέον κίνητρο να αγκαλιάσει και να ερωτευτεί ξανά το σώμα της. Οι ασθενείς γίνονται πιο ευτυχισμένοι με το σώμα τους ως σύνολο κι όχι μόνο με την περιοχή την οποία έχουν διορθώσει.

Ποια είναι η δυσκολότερη επέμβαση που έχετε πραγματοποιήσει;

Κάθε επέμβαση έχει την αντικειμενική της δυσκολία. Οι επεμβάσεις όμως σε παιδιά εμπεριέχουν αυξημένο τον συναισθηματικό παράγοντα καθώς και το αίσθημα ευθύνης λόγω του τρυφερού της ηλικίας τους. Αντίστοιχα, οι επεμβάσεις ογκολογικού τύπου είναι ιδιαίτερα απαιτητικές καθώς εκείνη τη στιγμή ο ασθενής θεωρεί τον χειρουργό του ως σωτήρα του.

Τι αναμένουμε από το ιατρείο σας μέσα στα επόμενα χρόνια;

Το ιατρείο μας έχει δημιουργηθεί με όραμα και προδιαγραφές Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας. Αναμένουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε το ιατρείο μας να λειτουργήσει και με τέτοιο χαρακτήρα. Επιπλέον, στόχος μου είναι να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις και υποδομές ώστε να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τα Δωδεκάνησα και οι ασθενείς με ανάγκη Ορθογναθικών επεμβάσεων σε περιπτώσεις σκελετικών δυσμορφιών του προσώπου.

Διαβάστε ακόμη: